Хакери атакували польське PAP і розмістили повідомлення про відправку в Україну 200 тисяч мобілізованих поляків

Хакери, ймовірно пов’язані із спецслужбами Росії, здійснили кібератаку проти Польського агентства преси (PAP).

Зловмисники двічі розмістили в їхній системі повідомлення про мобілізацію у країні найближчим часом 200 тис. поляків з подальшим їх направленням в Україну. У PAP видалили ці замітки, назвавши їх фальшивими, в уряді Польщі вже зазначили, що йдеться про хакерську атаку РФ, передає кореспондент Укрінформу.

«Усе вказує на те, що ми маємо справу з кібератакою, керованою з російського боку. Мета — дезінформація перед виборами та паралізування суспільства», — заявив в ефірі Polsat News віцепрем'єр-міністр, міністр цифровізації Польщі Кшиштоф Гавковський.

Після видалення фальшивого повідомлення, яке в системі з’явилося двічі — о 15:00 і 15:20 (за київським часом), керівництво PAP повідомило, що замітку «не було підготовлено в агентстві».

Про інцидент було повідомлено спецслужби країни і главу уряду РП Дональда Туска.

У фальшивому повідомленні нібито від глави польського уряду Туска хакери написали, що з 1 липня по 1 листопада цього року в Польщі оголошується частково мобілізація, в результаті якої до армії буде призвано 200 тис. осіб різних спеціальностей, як колишніх військових так і тих, хто раніше не служив в армії. Хакери написали, що їх усіх буде відправлено в Україну для захисту її територіальної цінності.

У фейковій замітці містяться граматичні помилки, що може свідчити, що про її підготовку іноземцями.

Як повідомляв Укрінформ, українські правоохоронці спільно з іноземними колегами в межах міжнародної спецоперації EndGame заблокували низку сервісів, які перебували в арсеналі російських кіберзлочинних організацій і допомагали їм атакувати західні компанії, зокрема медичні установи.

Источник