Найбільш забрудненою річкою Хмельниччини виявився Південний Буг: у чому причина

Щомісяця працівники комплексної лабораторії спостережень забруднення природного середовища Хмельницького обласного центру гідрометеорології проводять аналіз стану забруднення поверхневих вод річок, які протікають у межах регіону.

За результатами дослідження, у травні найбільш забрудненою виявилася річка Південний Буг в пункті відбору село Копистин Хмельницької громади, інформує Суспільне.

За словами начальниці комплексної лабораторії спостережень забруднення природного середовища Хмельницького обласного центру гідрометеорології Ольги Розмаїтої, гранично допустимі концентрації забруднювальних речовин у Південному Бузі перевищують норму.

“Якщо людина буде купатись у річці з такими показниками, це не матиме негативних наслідків для її здоров’я, але перевищені норми свідчать про те, що водойма не така чиста, як треба, тому, вважаю, плавати у ній не рекомендовано. Збільшення концентрації забруднюючих речовин негативно впливає на флору і фауну річки, у ній зменшується кількість живих організмів”, — пояснила Ольга Розмаїта.

Начальниця комплексної лабораторії спостережень забруднення природного середовища Хмельницького обласного центру гідрометеорології зазначила, найпоширеніша причина забруднення річки — незадовільний стан хмельницьких міських очисних споруд.

“Є інші забруднювачі серед підприємств, які мають скид у Південний Буг. Крім того, прості люди скидають в Плоску, притоку Південного Бугу, воду від домогосподарства без очищення. Для розв’язання проблеми забруднення треба модернізувати очисні споруди, щоб покращити їхню роботу”, — розповіла Ольга Розмаїта.

За її словами, крім Південного Бугу, у Хмельницькій області забрудненими є річка Калюс у селищі Віньківці, Мукша у селі Мала Слобідка, Бовенець у селі Поляни, Случ у селі Коржівка, Ушиця у селі Соколівка.

“З початку 2024 року можна простежити тенденцію, що показники, за якими ми проводимо аналіз якості поверхневих вод, майже завжди перебувають на одному і тому ж рівні. Буває, що одного місяця забруднення більше, іншого — менше. Усе залежить від техногенного навантаження. Наприклад, підприємство зменшило свою потужність, великого скиду немає, збільшило — зріс рівень забруднення”, — пояснила начальниця комплексної лабораторії спостережень забруднення природного середовища Хмельницького обласного центру гідрометеорології.

Ольга Розмаїта зазначила, працівники лабораторії щомісяця проводять аналіз стану забруднення поверхневих вод річок Хмельниччини у 21 точці регіону. Це роблять у рамках “Програми діагностичного та операційного моніторингу масивів поверхневих вод басейну річок Дністер, Дунай, Південний Буг та Прип’ять у 2024 році”.

Джерело