У селі на Хмельниччині розкупили усі будинки: у чому причина попиту

У селі Гораївка Староушицької громади, що на Хмельниччині, розкупили всі хати. Будинки купляють і вимушені переселенці, які тимчасово мешкали в “Бакота хабі” після початку повномасштабного вторгнення, і туристи, які приїжджали сюди відпочивати, а тепер самі приймають гостей.

За словами голова громадської організації “Територія” Андрія Захарко, місцевість поблизу Дністра завжди приваблювала туристів, але в селах для них не було інфраструктури. Тепер ситуація змінилась: “Наразі тут розкуплені всі будинки. Є десь чотири-п’ять людей, які вже приймають туристів”.

Переселенка з Харкова Аліна Олійник зазначила, в “Бакота хабі” цього року за грантові кошти реалізовує соціальні проєкти, що стосуються реабілітації й відпочинку військовослужбовців та ветеранів війни. Вона працює разом з іншими членами громадської організації “Територія” й над іншими проєктами не один рік. З початку повномасштабного вторгнення оселилася у Гораївці, де створила хостел для туристів, йдеться у матеріалі Суспільного.

“Попит перевищував пропозицію, тому що я могла прийняти тільки до 30 осіб. Увесь сезон у хостелі проживали люди. Це доказ того, що внутрішньо переміщені особи (ВПО) можуть працевлаштуватись на Бакоті. Крім того, завдяки такій діяльності громада має економічну перевагу. Лише я, як підприємиця, за літо заплатила 20 тисяч гривень туристичного збору і податку”, — пояснила Аліна Олійник.

В хабі систематично влаштовували резиденції для художників, які залишили в Гораївці свої роботи, серед яких мурали на хатах, парканах чи криницях. Такі художні пленери планують продовжувати, розповідає Андрій Захарко.

“Фокус теми буде переселення, тому що в Бакоті було три хвилі переселення. Перша — 1982 рік, коли затопили Бакоту, люди переїхали в інші села, друга — 2014, третя — 2022. Художники, які приїдуть, будуть переосмислювати, рефлексувати цими темами й малювати свої роботи”, — зазначив Андрій Захарко.

Голова Староушицької громади Анатолій Тимчук розповів, представники громадської організації “Територія” та сільської ради у співпраці створили для туристів мапу муралів. У громаді їх є понад пів сотні, усі вони мають різну тематику.

“Ми всіляко підтримуємо реалізацію таких проєктів. Туризм — це наш пріоритетний напрямок. Культурна спадщина сприяє розвитку туризму, вона цікава людям, які приїжджають до нас в громаду”, — зазначив голова громади.

 

Джерело