Кігтеточки та іграшки для кота: як забезпечити активність та добробут свого улюбленця

Коти, як і люди, потребують регулярної фізичної та розумової активності. Це дозволяє підтримувати їхнє здоров’я та гарне самопочуття. Недостатня активність може призвести до набору зайвої ваги, стресу та інших проблем. Тому важливо створити для вашого улюбленця середовище, яке буде стимулювати його до руху та гри. Сьогодні поговоримо про кігтеточки (дряпки) та іграшки, котрі дозволяють котам задовольняти свої природні інстинкти та покращувати загальний добробут.

Вибір дряпки для кота: на що звернути увагу

Точіння кігтів — природна потреба пухнастика, пов’язана з гігієною та комфортом. Якщо власник не хоче зіткнутися з пошкодженням меблів, стін та інших речей в домі, знадобиться кігтеточка для кота. Крім прямого призначення, вона виконує інші функції, зокрема дозволяє розім’яти м’язи та зняти стрес. Також із допомогою дряпки кішка позначає свою територію. Залози на лапах виділяють феромони, завдяки чому пухнастик робить візуальні та ароматичні «мітки». При виборі цього аксесуара потрібно звернути увагу на низку критеріїв:

  1. Тип дряпки. Це може бути вертикальна, горизонтальна чи настінна кігтеточка. Вибрати можна також спеціальний килимок чи цілий ігровий комплекс, за допомогою якого кішка зможе не тільки точити кігті, а й лазити, гратися. При виборі типу дряпки потрібно врахувати породу кішки. Якщо у вихованця короткі лапи, йому підійде горизонтальна модель. Для довгоногих можна також вибрати вертикальну кігтеточку.
  2. Спосіб установки. Багато власників кішок надають перевагу мобільним конструкціям, які можна переміщати по дому. Також підлогові моделі переважають над настінними.
  3. Розміри. Вони мають відповідати габаритам вихованця, особливо коли вибір падає на підлогову модель. Якщо це ще мале кошеня, потрібно врахувати його потенційні розміри через рік.

Важливо, щоб аксесуар був виготовлений із натуральних якісних матеріалів. Наприклад, міцна джутова мотузка витримує інтенсивні навантаження від кігтів різних порід котів.

Вибираємо іграшки для улюбленців

Коти — грайливі тварини. Причому полюбляють вони гратися навіть у дорослому віці. Тому іграшки для котів повинні бути в арсеналі кожного їх власника. Вони забезпечать фізичну активність і стимуляцію мозку вихованця. Крім того, іграшки не дозволять пухнастику сумувати, коли господаря немає вдома. Особлива потреба в них є у тварин після кастрації, а також тих, хто живе у квартирі. Коти різних порід із задоволенням граються різними м’ячиками, штучними мишками. Господарі можуть брати активну участь в іграх свого улюбленця, використовуючи дражнилки, зокрема вудочку з пір’ям.

При виборі іграшок потрібно врахувати вік свого вихованця. Наприклад, для кошенят підійдуть варіанти зі звуковими та світловими ефектами. Потрібно розуміти, що не всі іграшки сподобаються коту. Багато що залежить від його темпераменту.