У які країни продає товари Хмельниччина: з ким припинили, а з ким почали працювати

На Хмельниччині за пів року обсяги експорту та імпорту товарів становили 356,2 млн доларів і 370,1 млн доларів. Порівняно з таким само періодом 2023 року експорт зменшився на 17,9% (77,5 млн дол.), імпорт навпаки — збільшився на 15,1% (48,7 млн дол.).

Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами зі 110 країн світу, розповіла заступниця начальника Головного управління статистики у Хмельницькій області Світлана Слободян.

Обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу зменшився порівняно з січнем-червнем 2023 року на 25,7% та становив 232,4 млн дол., або 65,2% від загального обсягу експорту, інформує Суспільне.

“Найвагоміші експортні постачання товарів серед країн-членів ЄС здійснювалися до Польщі, Іспанії, Литви, Німеччини, Італії, Румунії, Болгарії, Чехії. Серед інших країн світу найбільше експортувалися товари до Туреччини, Республіки Молдови”.

Найбільше експортували продукти рослинного походження (30,2%), готові харчові продукти (22,0%), жири та олії тваринного або рослинного походження (10,3%), різні промислові товари (8,4%), живі тварини; продукти тваринного походження (6,0%).

“У першому півріччі 2024 року в порівнянні з минулим роком Хмельниччина припинила здійснювати постачання товарів у Мальту, Ірак, Сирію, Киргизстан, Таїланд, Шри-Ланку, а імпортувати продукцію з Вірменії, Туркменістану, Андорри, Камеруну, Панами, Парагваю. Натомість нашими партнерами в експорті стали Кувейт, Алжир, Гвінея, Лівія, Марокко, в імпорті — Гонконг, Кувейт, М’янма, Лівія“, — розповіла Світлана Слободян.

Імпорт товарів з країн Європейського Союзу зменшився проти січня-червня 2023 року на 0,9% та становив 206,4 млн доларів, або 55,8% від загального обсягу.

“Серед країн ЄС найвагоміші імпортні надходження товарів здійснювалися з Польщі, Німеччини. Серед інших країн світу найбільші імпортні постачання товарів надходили з Китаю, Туреччини, США”.

Основу структури імпорту товарів становили машини, обладнання та механізми, електротехнічне обладнання (21,9%), засоби наземного транспорту, літальні апарати, плавучі засоби (16,2%), мінеральні продукти (16,1%), полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них (12,3%), продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості (7,9%), текстильні матеріали та текстильні вироби, а також недорогоцінні метали та вироби з них (по 6,5%).

Джерело