Невідомі «клонували» сайт одного з херсонських ЗМІ

Невідомі «клонували» сайт херсонського видання “Новий день”.

Про це у своїй статті повідомив представник Інституту масової інформації у Херсонській області Сергій Нікітенко.

“Новий день” тимчасово припиняв роботу через повномасштабне вторгнення Росії. Але влітку 2022 року медіа відновило роботу. Після виїзду з окупації редакція створила новий сайт на домені newdayua.net

Старий сайт, на домені newday.kherson.ua не працював. Майже весь 2023 рік він був вимкнений і не індексувався пошуковиками. Але два тижні тому на одному з майданчиків з продажу реклами зареєструвався сайт на домені newday.kherson.ua

Його перереєстрували у грудні 2023 року. Сергій Нікітенко припускає, що колишній власник не оплатив домен і його викупили треті особи.

Сайт виглядає просто, бо використовує безоплатний шаблон. В розділі “Команда” вказані прізвища головного редактора і журналістів, але це можуть бути несправжні люди, бо пошук про них в Інтернеті не дає жодних результатів.

Єдина контактна інформація, яка зазначена – це електронна пошта [email protected]. Вона зустрічається на ще одному сайті – intvua.com/reklama

Він візуально схожий на клон “Нового дня”. Там же поряд з електронною поштою є номер телефону з селища Коцюбинське під Києвом. Додзвонитися за цим ним неможливо. У коментарі головний редактор справжнього “Нового дня” Анатолій Жупина каже, що поява сайту-клона на їх старому домені стала несподіванкою.

“Зараз розбираємося із ситуацією. Ми змінили домен ще в 2022 році, але не могли навіть подумати, що там виникне сайт-двійник нашого видання. Щоправда, цей двійник – явно не місцеве медіа, а якийсь збірник новин про все і звідусіль”, – сказав він.

За словами Жупини, вони не змогли відновити роботу старого сайту через відсутність контакту з системним адміністратором, який мав доступи до серверу та домену. Через це було ухвалене рішення робити новий сайт, який став основним, а доступ до старого сайту був втрачений.

Більше того, Анатолій Жупина додав, що наразі звернувся до Кіберполіції. Адже в нього немає гарантій, що сайт-клон буде залишатися доброчесним і не почне поширювати різні незаконні заклики.

Раніше повідомлялось про те, що Національна рада з питань телебачення та радіомовлення оштрафувала херсонський телеканал KRATU.

Джерело