Деталі 57-го обміну полоненими — 14 вересня 2024 :: Донеччина

Деталі 57-го обміну полоненими - 14 вересня 2024 :: Донеччина

У  Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими розповіли, кого вдалося повернути під час обміну полоненими 14 вересня.

Серед українців, яких вдалося повернути із російського полону 38 військовослужбовців Національної гвардії, 28 — Збройних сил України. Ще 69 із усіх звільнених брали участь у захисті Маріуполя.

Також серед звільнених — двоє зі спецпідрозділу «Кракен», двоє — з Міжнародного легіону, троє — із Сил спеціальних операцій, один із Сил територіальної оборони.

Крім цього, вдалося звільнити 8 прикордонників, 4 поліцейських, 21 військових моряків, трьох представників Державної спеціальної служби транспорту, одного — Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Зазначається, що цього разу усі звільнені чоловіки — 82 солдати та сержанта, 21 — входять до офіцерського складу.

Ще звільнено 31 захисника «Азовсталі».

У Координаційному штабі зазначають, що більшість звільнених отримали тяжкі травми чи поранення, а також мають серйозні захворювання та потребують негайної медичної допомоги.

Робота над організацією повернення полонених тривала тривалий час. Україна подякувала Об’єднаним Арабським Еміратам за допомогу в організації чергового обміну.

Як зазначив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець, переважна більшість звільнених перебувала у полоні з перших днів війни. За його інформацією, всього з початку повномасштабного вторгнення вдалося провести 57 обмінів військовополоненими та повернути 3672 українців.

Джерело