Від продажу українського зерна Росія отримала мільярд доларів — 17 вересня 2024 :: Донеччина

Від продажу українського зерна Росія отримала мільярд доларів - 17 вересня 2024 :: Донеччина

Росія заробляє на вкраденому українському зерні. Фото з відкритих джерел

З початку війни Росія вивезла з окупованих територій України зерна майже на 6,4 млрд доларів. Про це пише американське видання The Wall Street Journal.

Зазначається, що лише прямі постачання зерна з окупованих територій принесли Росії майже 1 млрд доларів, а всього Москва заробила на цьому до 6,4 млрд, кажуть українські чиновники та експерти.

За даними WSJ, в експорті зерна беруть участь «Об’єднана суднобудівна корпорація», структури сина ексглави адміністрації одного з районів Криму і трейдер, який займається постачанням в ОАЕ.

Від продажу українського зерна Росія отримала мільярд доларів - 17 вересня 2024 :: Донеччина

Від продажу українського зерна Росія отримала мільярд доларів - 17 вересня 2024 :: Донеччина

«Фермерів на окупованих територіях змушували продавати врожай за цінами нижчими за ринкові, або крали його», — йдеться у публікації.

Так, у серпні 2022 року було конфісковано зерно з одного з елеваторів на Херсонщині, розповів його власник, фермер Богдан Катереняк. За його словами, перед конфіскацією до нього увірвалися чоловіки з автоматами у балаклавах, один із яких показав посвідчення співробітника ФСБ.

Продукція з таких ферм, як у Катереняка, відправляється на вантажівках і залізницею в порти на Чорному морі, пише WSJ.

Найбільшим центром незаконного експорту є Севастополь. Також для відправлення суден із сільгосппродукцією використовуються порти Маріуполя та Бердянська, пише WSJ.

Видання зазначає, що більшість закордонних покупців відмовляються від прямих постачань зерна з окупованих територій України, щоб уникнути санкцій. Тому експортери краденої сільгосппродукції спершу перенаправляють її на міжнародно визнану територію Росії, звідки її можна реекспортувати на світові ринки.

Покупцям урожаю, що постачається з міжнародно визнаної території Росії, важко визначити його походження, йдеться у публікації.

Іран закуповує ячмінь у Криму по 140 доларів за тонну, що на 34% нижче за ринкові ціни, повідомила WSJ аналітик проекту SeaKrime Катерина Яресько, який відстежує нелегальні поставки з Криму.

Ще одну компанію Helios Plus українська влада звинувачує у перепродажі краденого зерна через ОАЕ, йдеться у публікації.

За даними української прокуратури, Helios Plus вивезла всі 700 тонн зерна, що залишилися на борошномельному заводі в Куп’янську, який Росія захопила у серпні 2022 року.

Торгівля українським зерном дозволяє Росії продовжувати фінансувати війну та зберігати лояльність союзників, таких як Іран та Сирія, яким здійснюються поставки, підсумовує WSJ.

Переможемо цензуру разом!

Як читати «Новини Донбасу» на окупованих територіях

Джерело