У Нововолинську судили чоловіка, який не з’явився до ТЦК через весілля та народження дитини | Новини Нововолинська

У Нововолинську судили чоловіка, який не з'явився до ТЦК через весілля та народження дитини | Новини Нововолинська

У Нововолинську судили чоловіка, який через весілля та народження дитини проігнорував повістку. Тепер йому доведеться три роки провести за ґратами.

У жовтні 2022 року у Володимирі чоловік отримав повістку, пройшов ВЛК та повинен був прийти до ТЦК для відправлення до військової частини, однак не зробив цього. Про це йдеться у вироку Нововолинського міського суду від 6-го вересня.

Відповідно до матеріалів справи, нововолинець з 18-го квітня 2018 року перебував на військовому обліку як військовозобов`язаний і був визнаним військово-лікарською комісією придатним до проходження військової служби. А ось правових підстав на відстрочку не мав жодних. Однак, попри це, ухилився від призову за мобілізацією та не прибув на 12:00 28-го жовтня 2022 року до ТЦК.

Відтак проти чоловіка відкрили кримінальне провадження за ст. 336 КК України (Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період).

У суді житель Нововолинська розповів, що у вересні 2022 року на блокпосту у Володимирі йому вручили повістку для уточнення даних та сказали з’явитись для їхнього уточнення до ТЦК на 18-те жовтня 2022 року. Він пройшов військово-лікарську комісію. Згодом черговий сказав, що у разі необхідності йому зателефонують. 26-го жовтня 2022 року йому зателефонували з військкомату, а коли він прийшов туди, то йому, мовляв, вручили повістку на 28-ме жовтня 2022 року.

Чоловік наголосив, що просив надати йому відстрочку, оскільки його наречена була вагітною та вже невдовзі мала народити дитину, і він мав намір одружитись з нею, саме тому, мовляв, і не з`явився за повісткою 28-го жовтня 2022 року. Оскільки наступного дня, 29-го жовтня, він одружився.

Житель Нововолинська вважає, що не ухилявся від призову за мобілізацією. Адже 26-го жовтня він сам прийшов у ТЦК для отримання військового квитка, який був необхідний для пред`явлення у РАЦСі під час одруження. А через декілька днів заніс копію свідоцтва про одруження до ТЦК і в подальшому його до військомату не викликали. 21-го грудня 2022 року в нього народилась дочка. На його думку, неявка по бойовій повістці у зв`язку з одруженням є поважною причиною.

Окрім цього, чоловік попросив суд його суворо не карати.

Представники ТЦК у суді зазначили, що “одруження, та/або народження дитини не можуть слугувати підставами для відстрочки під час мобілізації”.

Відтак суд визнав чоловіка винним та призначив йому 3 роки позбавлення волі.
Джерело