У Нововолинську планують збудувати потужну сонячну електростанцію | Новини Нововолинська

У Нововолинську планують збудувати потужну сонячну електростанцію | Новини Нововолинська

На території індустріально парку у Нововолинську планують збудувати велику сонячну електростанцію, яка може частково забезпечувати місто.

Про це БУГу під час інтерв’ю розповів директор ТОВ «Інвестиційно-керуючої компанія Бюро Інвестиційних Програм», яка обслуговуватиме індустріальні парки «NOVO», Олександр Бондаренко.

Він зазначив, що в індустріальному парку Нововолинська уже працюють над розробленням трьох проєктів. Один з них — це будівництво потужної сонячної електростанції.

Є ймовірність, що вона буде живити не лише резидентів ІП, але й частково саме місто, якщо буде надлишкова енергія. Це залежатиме від потужності самої станції та розмірів виділеного фінансування на її будівництво. Питання є досить актуальним, з огляду на час, в якому ми живемо, та дії ворога, який намагається знищити нашу критичну інфраструктуру.

“Третім проєктом, який планується реалізувати в ІП є сонячна станція, яка буде живити не лише резидентів індустріального парку Нововолинська, тому що там уже є точка підключення електроенергії, але й можна буде живити місто надлишковою електроенергією.

Це буде залежати від потужності самої станції. Ми інвестуємо в проєктні рішення, але постає питання в фінансуванні. Адже одна справа — побудувати на один МВт станцію, що є не дешево, приблизно це 500-600 тис. дол. Інше питання – побудувати станцію на 5, чи 10 МВт. У нас є для цього територія в Нововолинську й у Володимирі. Але постає питання в фінансуванні. Якщо побудувати станцію на один МВт, тоді потужності не вистачить, навіть, резидентам ІП”, – поділився Олександр Бондаренко.

Він додав, що наразі тривають перемовини з потенційними інвесторами. Цей проєкт є досить успішним та високоокупним, на його думку, оскільки ціна на електроенергію для бізнесу є не дешевою і знижуватися вона навряд чи буде. А також є різні державні програми.

Тож, користуючись можливістю, Олександр Бондаренко закликав потенційних інвесторів, кому цікавий даний проєкт у Нововолинську та Володимирі, звертатися до Бюро інвестиційних програм. Адже він вважає, що будівництво сонячних електростанцій є дуже перспективним та стратегічно-важливим проєктом. Особливо, в нинішній ситуації, що склалася в Україні.
Джерело