Канадський сфінкс: особливості породи та правила догляду за вихованцем

Такі коти як сфінкси практично не асоціюються з поняттям домашнього та ніжного пухнастого друга. Це абсолютно голий кіт без вовни, який своїм зовнішнім виглядом може одночасно налякати і зачарувати, викликаючи також дивні емоції. Котяча шерсть завдає багато незручностей, але саме через це і полюбили кішок.

Канадський сфінкс на свій вигляд взагалі не має вовни, але це не так. Якщо придивитися, то на деяких ділянках волоски трапляються, але про це нижче. За стандартами канадський сфінкс має вагу 4-5 кг, зріст 30-40 см, а тривалість життя 12-15 років. Параметри стандартні, як і для більшості інших кішок.

Вовна

Наявність навіть кількох ворсинок на тілі вважається недоліком і навіть вадою. Але згідно з дослідженнями допускається невелика кількість вовни на кількох ділянках тіла:

  • шовковисте хутро на носі, мордочці та у вухах;
  • невелика кількість вовни з боків від пащі;
  • рідка та коротка шерсть присутня на верхніх частинах лапки;
  • невелика смужка вовни на спині вздовж хребта;
  • у самців на мошонці.

Представники такої породи не мають вусів, як і вій.

Допустимі забарвлення

Щодо забарвлень жодних стандартів та обмежень немає, тож допускаються або відтінки, плями і навіть візерунки. Повністю шоколадний та блідо-ліловий – єдині кольори, які не вважаються прийнятними. Білий колір іноді може проскакувати, допускаються невеликі плями навколо пупка або сосків, а також на шиї. За наявності плям різних відтінків найчастіше вони мають правильну форму і можуть бути симетричними.

Незвичайні особливості

Канадські сфінкси пітніють, і відсутність вовни у цьому випадку є великим мінусом. Кота потрібно купати хоча б раз на тиждень, інакше у будинку всі предмети будуть коричневими та липкими. Піт виділятиметься по всій поверхні шкіри, а щоб вирішити проблему вихованця слід привчати до гігієнічних процедур з самого дитинства.

У цієї породи один із найвищих інтелектів, але проблема привчання до лотка все-таки є. Через 6 місяців ситуація може стабілізуватися, а щоб виключити неприємний запах і забезпечити нормальний догляд, слід скористатися відповідним наповнювачем і різним ароматизаторами.

Чому вибирають канадських сфінксів?

Ці породи міцно прив’язуються до своїх господарів, і весь час намагаються проводити з ними. Кіт завжди ходитиме по пятах незалежно від того, куди його господар пішов. Одна з улюблених дій – забратися на якийсь предмет якнайвище, щоб спостерігати за своїми господарями. Коти люблять увагу до себе, тому черговий похід до ветеринара не буде проблемою.

Джерело