Ситуація на підконтрольних Росії територіях станом на 3 жовтня — 04 жовтня 2023 :: Донеччина

Суспільство

У захопленому Маріуполі Донецької області окупанти затримали трьох підлітків, які нібито знущалися з георгіївських стрічк, російського триколору. Школярів звинувачують одразу за двома статтями: «осквернення державних символів» та «реабілітація нацизму». Адміністративну справу порушили на батьків, яким доведеться сплатити штраф.

Абоненти мобільного оператора «Фенікс» на окупованій РФ території Донецької області зіткнулися з тим, що у них не працює інтернет без увімкнення передачі даних у роумінгу.

На перегоні «Єнакієво-Вуглегірськ» вантажний поїзд наїхав на машину окупантів ЗРК «Стріла-10» ЗС РФ. Внаслідок пригоди тепловоз зійшов з рейок, є пошкодження залізничного полотна, троє російських військовослужбовців загинули, ще двоє отримали поранення.

Права людини

Так званий «суд» угруповання «ДНР» оголосив про видворення за межі Росії та окуповану територію двох українців — священиків Православної церкви України (ПЦУ) В’ячеслава Хрімлі та Андрія Чуя. Митрополит Донецький і Маріупольський ПЦУ Сергій (Горобцов) у коментарі «Новинам Донбасу» спростував інформацію про те, що окупаційна влада видворила В’ячеслава Хрімлі та Андрія Чуя. За його словами, вони перебувають у РФ, швидше за все, ув’язнені.

Українського військовослужбовця Олексія Лозовика окупанти незаконно засудили до 28 років колонії суворого режиму. Його звинуватили в «жорстокому поводженні з цивільним населенням та вбивстві, вчиненому організованою групою, за мотивами ненависті та ворожнечі».

Бойові дії

Увечері у бік тимчасово окупованого Криму було запущено протикорабельну ракету «Нептун». У Міноборони РФ стверджують, що ракету було знищено над північно-західною частиною акваторії Чорного моря засобами ППО. У кримських пабликах також пишуть про те, що в Севастополі впали частини БПЛА і лунає сигнал повітряної тривоги.

У угрупованні «ДНР» заявили, що за добу отримали поранення чотири особи, пошкоджено 13 житлових будинків у Донецьку, Ясинуватій, Горлівці.

Новини Донбасу у відеоформаті:

Дякуємо, що читаєте! Підписуйтесь щоб бути в курсі новин.

Більше інформації про війну, геополітику та гуманітарну ситуацію в розсилці від журналіста Олексія Мацукі.

Джерело