Юрій Басюк: «Усі кошти мають направлятися на Збройні сили України для найшвидшої перемоги»

Сьогодні в суспільстві тривають активні дискусії щодо тимчасового переспрямування податку на доходи фізичних осіб серед військових (ПДФО). Депутат Шепетівської районної ради від «Слуги Народу», який уже понад рік на фронті боронить нашу державу, поділився своєю позицією щодо цього питання.

 

  • Можете для початку роз’яснити, як загалом формується цей податок та скільки його нині отримують місцеві бюджети?

Податок на доходи фізичних осіб, який сплачує роботодавець, – 18 % від зарплати кожного офіційно найманого працівника. Спершу податок потрапляє до держбюджету, там перерозподіляється і частково повертається в громаду, у якій його сплатили. До 2022-го 60 % такого податку поверталися до місцевих бюджетів, ще 15 % потрапляли до обласних, решта – до державного. З 2022 року ще 4 % вирішили передавати в бюджети громад. Податок на доходи сплачують і військовослужбовці. Цьогоріч його розмір склав 745 мільярдів гривень. Відповідно із цієї суми 64 % повернулися місцевим громадам, де ці військовослужбовці зареєстровані. А отже, чим більше в громаді військових частин та інших подібних установ – тим більше ПДФО військових до них повертається.

  • Як чинний депутат та військовий як ви вважаєте, ці кошти потрібно залишити в місцевих радах чи краще направити на виготовлення зброї?

Попри те, що ми весь час перебуваємо під вогневою атакою окупантів, у перерві між боями все ж читаємо новини та спілкуємось із рідними, які повідомляють про перекладання бруківки, ремонт доріг та масове нераціональне використання коштів. Найбільш образливе те, що міські голови прикривають такі дії, буцімто військові хочуть, щоб їхні діти ходили по рівній дорозі. Вибачте, але рідні військових хочуть бачити здоровими та живими своїх синів, братів та чоловіків, яким додаткова зброя може врятувати життя. Тому всі кошти потрібно спрямувати на оборонні цілі для наближення нашої перемоги та збереження життів наших військових. Крім того, як депутат місцевої ради вважаю, що громади мусять працювати над збільшенням доходів у свої бюджети: створення нових робочих місць, залучення грантів та інвестицій – усе це можливо.

  • Деякі політичні сили вважають, що переспрямування ПДФО військових із громад є наступом на децентралізацію. Яка ваша позиція із цього приводу?

Децентралізація – це насамперед не про гроші, а про збільшення можливостей у місцевих очільників. Держава надала на місця «вудку, якою можна ловити рибу», але не всі це розуміють і звикли до того, що хтось має прийти і все дати, а вони приїдуть і переріжуть стрічку. На жаль, ось ця «совковість» у головах керівників не дає нашим громадам розвиватись у тісній співпраці з бізнесом чи залученні європейського бізнесу. Я не бачив, щоб усі наші голови громад висунули свої ідеї, проєкти на тематичних форумах в Україні та світі, тому всі ці розмови про тиск і наступ – це чиста політика.

  • Ви нині на передовій, чи хотіли б щось порадити своїм землякам-політикам?

Сьогодні не час грати в політику, адже ми можемо втратити нашу державність. Сьогодні не мають різниці партійні прапори та політичні програми. Є лише одне завдання для кожного – це Перемога! А вже після неї кожен повернеться до політичного життя, але зараз – це точно не на часі. Уже маємо гірку історію 100-річної давнини, коли здобули свою державність і втратили її через політичні чвари та ігри.

Джерело