Сьогодні у Кам’янці-Подільському відбулася презентація книги «Сильні духом: історії саперів російсько-української війни»

Сьогодні, 3 листопада, в День інженерних військ, у приміщенні Кам’янець-Подільської міської ради відбулася презентація художньо-документальної книги «Сильні духом: історії саперів російсько-української війни». Це унікальне зібрання розповідей військовослужбовців 143 Об’єднаного навчально-тренувального центру «Поділля» Сил підтримки Збройних Сил України.

Сапери розповідають про власний бойовий досвід, який набували протягом років російсько-української війни.

Ідея написання книги виникла у начальниці служби зв’язків з громадськістю капітана Ольги Поворознюк, яка разом із начальником методичного кабінету старшим солдатом Олегом Рарицьким записували інтерв’ю із військовослужбовцями, упорядковували їх та перетворювали на художній текст.

«Вранці 24 лютого військовослужбовці нашого центру вирушили на оборону столиці. Всі розуміли, що для росіян Київ – ціль №1. Повернувшись із відрядження, я спілкувалася із хлопцями, які розповідали про бойові задачі, небезпечні ситуації, ділилися враженнями та емоціями, захоплювалися підтримкою українців. Наші сапери настільки круті, що ці розповіді надихнули написати книгу, аби не лише задокументувати історію саперів у російсько-українській війні, але й зафіксувати їхні подвиги, відвагу та героїзм. Ця книга виходить за межі традиційного звіту про бої, адже захисники діляться не лише фактами та викликами, які ставали на їхньому шляху, але й особистими емоціями, переживаннями, відкривають перед читачем світ своїх спостережень, побуту, взаємодії з місцевими мешканцями, дозволяючи нам глибше зрозуміти не лише військовий аспект війни, але й її людський бік. Українці повинні знати, якою важкою ціною виборюється мир, а майбутні покоління мають виховуватися на прикладах сучасних Героїв цієї війни», – під час презентації розповіла Ольга Поворознюк.

На презентацію також завітали і декілька військовослужбовців – Героїв книги. Присутні мали змогу з перших вуст почути їхні відверті розповіді про реальну війну.

Ініціатори створення книги зазначають що роботу не припиняють і вже розпочали збирати  матеріал на друге видання.

Видавництво книги профінансується міським бюджетом. Далі книга надійде у всі бібліотеки міста, навчальні заклади, а згодом в електронному варіанті буде у вільному доступі  в інтернеті.

Командування 143 об’єднаного навчально-тренувального центру «Поділля» Сил підтримки Збройних Сил України дякує міській владі за підтримку та солідарність.

Джерело