Герої потрібні Україні живими: з «Азовсталі» вдалося вивезти важкопоранених бійців

Герої потрібні Україні живими: з "Азовсталі" вдалося вивезти важкопоранених бійців

Евакуація бійців. Фото: Радіо Свобода

16 травня, за повідомленням заступниці міністра оборони України Ганни Маляр, почалася операція з порятунку українських оборонців з "Азовсталі".

Учора, 16 травня, з «Азовсталі» до лікарні в Новоазовську евакуйовано 53 важкопоранених для надання медичної допомоги. Про це розповіла заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Герої потрібні Україні живими: з "Азовсталі" вдалося вивезти важкопоранених бійців

Герої потрібні Україні живими: з "Азовсталі" вдалося вивезти важкопоранених бійців

Фото: Радіо Свобода

Також ще 211 осіб через гуманітарний коридор були доставлені в Оленівку. Для подальшого повернення їх додому буде здійснено процедуру обміну.

Щодо оборонців, які все ще залишаються на території «Азовсталі»: спільними зусиллями вищеназваних відомств проводяться заходи з порятунку.

«Завдяки оборонцям Маріуполя ми отримали критично важливий час для формування резервів, перегрупування сил та отримання допомоги від партнерів. Всі поставлені командуванням завдання оборонці Маріуполя виконали у повному обсязі. На жаль, ми не маємо можливості деблокувати «Азовсталь» військовим шляхом. Найважливіше спільне завдання всієї України та всього світу — зберегти життя оборонців Маріуполя», — підкреслила вона. Командир полку «Азов» Денис Прокопенко заявив, що захисники Маріуполя виконали завдання, і що він хоче зберегти життя підлеглим. «Захисники Маріуполя виконали наказ, не зважаючи на всі труднощі, 82 дні відтягували переважаючі сили противника на себе та дали змогу українській армії перегрупуватися, підготувати більше особового складу та отримати велику кількість озброєння від країн-партнерів. Жодне озброєння не буде працювати без професійно підготованих військовослужбовців, що робить їх найціннішим елементом армії. Задля збереження життів увесь Маріупольський гарнізон виконує затверджене рішення вищого військового командування та сподівається на підтримку українського народу», — розповів він у своєму відеозверненні.

Подію також прокоментував і Президент Володимир Зеленський. За його словами, все вдалося завдяки військовим та переговорній групі МКЧХ та ООН.

«Непростий день. Але і цей день, як і всі інші, спрямований на те, щоб уберегти нашу країну й наших людей. Завдяки діям українських військових — ЗСУ, розвідки, а також переговорної групи, Міжнародного комітету Червоного Хреста й ООН маємо надію, що вдасться зберегти життя наших хлопців. Хочу підкреслити: українські герої потрібні Україні живими. Це наш принцип. Думаю, що ці слова зрозуміє кожна адекватна людина», — коментує він.

Президент додав, що операція з порятунку оборонців Маріуполя розпочата українськими військовими, розвідниками:

«Щоб повернути хлопців додому, робота продовжується, і ця робота потребує делікатності. І часу».

Зеленський додав, що Україна зберігає максимальну дипломатичну активність і на інших напрямках в інтересах країни.

Джерело