Які найбільш поширені кримінальні злочини під час воєнного стану?

 Які найбільш поширені кримінальні злочини під час воєнного стану?

На брифінгу в ДніпроОДА розповіли про нові статті у Кримінальному кодексі України та найбільш поширені кримінальні злочини під час воєнного стану.

На початку вторгнення російських військ в Україну і запровадження воєнного стану до Кримінального кодексу країни було внесено низку важливих доповнень, які підсилюють покарання за деякі злочини. Зокрема до таких відносять заборону поширення інформації про переміщення військовослужбовців та техніки Збройних сил України, військових формувань.

За статтею 114-2 Кримінального кодексу, покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років загрожує за поширення інформації про направлення чи переміщення зброї, озброєння та боєприпасів територією України, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних сил України чи Міністерством оборони України або в офіційних джерелах відповідних відомств країн-партнерів.

Також заборонено поширювати інформацію, яка дає змогу ідентифікувати на місцевості рух ЗСУ або місце їхнього знаходження. У Кримінальному кодексі передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років. Позбавленням волі на строк від 8 до 12 років караються вищезазначені дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб або з метою надання такої інформації державі-агресору, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки.

Таке правопорушення, як підпал сухостою, може кваліфікуватись за статтею 113 ККУ як диверсія. За це передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна. Якщо ж ви стали свідками таких дій, слід теж звертатись до СБУ.

Кримінальний кодекс України доповнився статтею 111-1 «Колабораційна діяльність» — це дії, які сприяють збройній агресії на території України.

Джерело