Нове життя у війну: на Дніпропетровщині продовжують народжуватися діти

Нове життя у війну: на Дніпропетровщині продовжують народжуватися діти

Наперекір війні, у пологових будинках Дніпропетровської області за два місяці народилося 1 335 дітей.

Ховаючись від ракетних обстрілів, Олена приїхала народжувати до Дніпра з Краматорська Донецької області. У рідному місті вже обрала пологовий, лікаря, облаштувала кімнату для донечки… Але всі мрії на спокій зруйнувала війна.

«Після приїзду до Дніпра було дуже складно, страшно… Вся ця невідомість. За рекомендацією знайомих ми прийшли на консультацію до пологового будинку номер 1, нам дуже сподобалося, як нас зустріли, дуже привітний персонал, кваліфікований. Це були мої перші пологи, пройшли вони благополучно», — розповідає породілля Олена Бородіна.

Історій, як в Олени, у пологовому чули вже чимало, каже акушерка медзакладу. Тут народили 59 жінок з Маріуполя, Харкова, Херсона та інших міст, де ведуться активні бойові дії.

«Найважчими були перші дні війни. Важко було усвідомити, що це насправді. А в першу чергу треба було думати не про себе, а про пацієнта. Як їм допомогти в цій ситуації, щоб їм було не так жахливо. Після того, як ми обладнали бомбосховище, стало набагато спокійніше.
У пологовому виробили чіткий план дій. На кожному поверсі всі знають, як діяти у критичній ситуації», — розповідає акушерка-гінекологиня Дана Кондачкан.

Пологовий будинок повністю підготовлений до роботи під час повітряної тривоги. В укритті облаштували операційну та пологові зали. Директорка медзакладу каже: навіть без постачання – пологовий зможе працювати ще кілька місяців.

«Ми на сьогоднішній день забезпечені 100-відсотково усім необхідним: це і медикаменти, антибіотики, розхідні матеріали, дезінфектанти, запаси питної води, запаси технічної води, також освітлення, якщо, не дай Боже, якісь будуть проблеми. Зараз на обліку перебуває ще 89 вагітних жіночок, які будуть народжувати в нашому пологовому стаціонарі», — коментує генеральна директорка полового будинку Олена Щербакова.

Загалом у всіх пологових будинках Дніпра за останні 2 місяці народилось 1 335 дітей. Світ у місяці війни побачили 696 хлопчиків та 639 дівчат.

Джерело