Правила поводження із вибухонебезпечними предметами: Брифінг ДСНС Дніпропетровщини

Правила поводження із вибухонебезпечними предметами: Брифінг ДСНС Дніпропетровщини

Минулого року в мирний час на Дніпропетровщині рятувальники 433 рази були задіяні у знешкодженні вибухонебезпечних предметів. Це загалом понад 7500 одиниць боєприпасів. Зараз, під час війни проти російських окупантів, ця проблема стала ще гострішою.

Сьогодні у світі відзначається Міжнародний день обізнаності громадян з мінної безпеки. Представники ДСНС України, зокрема Дніпропетровщини, постійно знешкоджують вибухонебепечні предмети. Зараз рятувальники, які знаходяться на територіях, які були окуповані, знешкоджують і сучасні вибухонебезпечні предмети.

«Але, на щастя, на Дніпропетрощину нога окупанта не ставала. Тож якщо взяти статистику минулого року, то наші рятувальники залучалися понад 433 рази для знешкодження вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Це загалом понад 7500 одиниць боєприпасів. Такі небезпечні знахідки з’являються у Кам’янському, Кривому Розі, Нікополі», – говорить Євгенія Дудка.

Також рятувальники хочуть наголосити на тому, що якщо ви виявили будь-який небезпечний предмет чи він вам здається підозрілим, в жодному разі не чіпайте його та не наближайтеся. Ви маєте відійти від нього, повідомити до Служби порятунку «101» та до поліції за номером «102». Будь ласка, попередьте осіб, які знаходяться також на цій території. Відведіть їх подалі від вибухонебезчпеного предмету. Чекайте, доки фахівці зі знешкодження вибухівки прибудуть на місце, та вкажіть їм, де саме знаходиться предмет.

«Запам’ятайте: єдиним знешкодженням вибухонебезпечного предмету є робота фахівців. На сьогодні у нас уже є трагічний випадок, який стався у районі Кривого Рогу, де батько з сином виявили вибухонебезчпений предмет сучасного зразка. Дорослий чоловік вирішив цю вибухівку перевести. Це закінчилося трагедією», – наголосила пресофіцер ДСНС Дніпропетровської області.

Рятувальники нагадують, що ваша безпека знаходиться тільки у ваших руках.

«Сьогодні ми хочемо закликати всіх трішки вивчити, як саме виглядають такі вибухонебезпечні предмети. В нас на сайті Facebook ДСНС Дніпропетровської області саме сьогодні присвячений день знаходженню вибухівок. Ми будемо надавати і рекомендації, спеціально підготували відеоролик про те, як вибухонебезпечні предмети загрожують життю. Піротехнік у відеоролику перелічить усі необхідні правила. Ми сподіваємось на відповідальність кожного громадянина нашої області. Наголошуємо на тому, що кожен предмет, який знайдено фахівцями або громадянами, це вже одне врятоване життя. Будьте завжди в безпеці», – підкреслила Євгенія Дудка.

Слава Україні!

Джерело