У Дніпрі розповіли, які документи необхідно взяти породіллям із собою за кордон

У Дніпрі розповіли, які документи необхідно взяти породіллям із собою за кордон

Від початку війни в Україні щонайменше 300 вагітних жінок поїхали з області. І це лише ті, що повідомили своїх лікарів. У департаменті охорони здоров‘я розповіли, які документи породіллі мають взяти з собою, та кому евакуація заборонена.

Якщо вагітна жінка планує переміщатися у межах України — це не є юридичною проблемою. Вона має навідатися до лікаря, пройти обстеження. Медик визначить, чи може вагітна перенести дорогу. Серед перепон: загроза переривання вагітності або внутрішня кровотеча.

«У разі виїзду за кордон, потрібно взяти документи, що засвідчують особу (як-от паспорт) та медичну картку, де є вся інформація про вагітність. І навіть якщо мати буде у непритомному стані, закордонні лікарі зможуть їй допомогти», — розповіла головна спеціалістка відділу обласного департаменту охорони здоров‘я Олена Рибка.

ВАЖЛИВО! Міжнародні авіакомпанії дозволяють перельоти жінкам до 35 тижнів вагітності без документів. Якщо строк більший — потрібна довідка від лікаря про те, що немає загрози життю дитини.

Ще один юридичний нюанс — висновок про тимчасову непрацездатність. Його вагітні отримують після 30-го тижня на комісії. Як бути тим, хто у цей час опинився за кордоном, нині вирішує МОЗ. Обіцяють розробити алгоритм дій уже найближчим часом.

Чимало жінок, навпаки, обрали Дніпропетровщину місцем народження своєї дитини. Нині 248 вагітних біженок стали у нас на облік. 83 малятки вже з‘явилися на світ. Медичну допомогу переселенкам, кажуть у департаменті, надають у всіх лікарнях. Навіть якщо породілля загубила картку, це не є проблемою — лікар проводить огляд та призначає аналізи.

Джерело