Заборона військовозобов’язаним пересуватися Україною: коментар ЗСУ

Заборона військовозобов’язаним пересуватися Україною: коментар ЗСУ

У ЗСУ дали коментар стосовно заборони військовозобов’язаним виїжджати з місця проживання без дозволу з військкомату.

Військовозобов'язані можуть переміщатися Україною без дозволу військкомату. Про це розповіла координатор руху адвокатів Збройних сил України Євгенія Рябека.

За її словами, у повідомленні Генерального штабу говориться виключно про впорядкування обліку осіб, які змінюють місце проживання або місце реєстрації. Тобто військовозобов'язаним чоловікам потрібне схвалення військкомату на зміну місця проживання.

«Можливо, опублікований документ трохи незрозуміло виписаний. Але, дійсно, мета така — щоби впорядкувати цей облік, щоби наші центри комплектування мали певний порядок. Тобто це більше внутрішній документ, але спільнота тлумачить його так, як хто зрозумів», — припускає координатор.

Євгенія Рябека зазначила, що про отримання дозволу для виїзду з міста, з області, з села до села чи з району до району, у повідомленні Генштабу не йшлося.

«Сьогодні ще будуть відбуватись певні наради, щоби юридично впорядкувати цей документ та внести поправки для того, щоби він був більш правильний. Ніхто не хоче зупинити економіку, бізнес. Тобто такої мети не ставилось», — підсумувала координатор руху адвокатів ЗСУ.

Також свій коментар стосовно цієї теми надав Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. За його словами, всі, хто досі не стоїть чи не поновився на військовому обліку, мають це зробити.

«Ті з вас, хто планує виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у ТЦК. Жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надавалося», — написав він у соцмережі.

Крім того, Залужний додав посилання, за яким можна ознайомитись із порядком надання дозволу.

Джерело