Зареєструвати дитину у консульстві: навіщо та які документи для цього потрібні?

Зареєструвати дитину у консульстві: навіщо та які документи для цього потрібні?

За законом України, дорослі, які виїжджають за кордон з дітьми, мають стати на тимчасовий консульський облік. Про це розповіла головна спеціалістка Служби у справах дітей обласної військової адміністрації Алла Борисенко.

Які це категорії?

⁃ малеча, що цілодобово перебувала у будь-яких дитячих закладах. Незалежно від того, чи мають вони статус сироти або позбавленої батьківського піклування,

⁃ влаштовані у патронатні сім‘ї,

⁃ сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, яких всиновили, взяли під опіку або влаштували у будинки сімейного типу,

⁃ малята, що виїхали за кордон з одним з батьків, без наявності дозволу іншого. А також з бабою, дідом, мачухою, вітчимом, братом або сестрою.

Що потрібно зробити дорослому? Знайти в іноземній країні консульство або посольство України. Це можна зробити на офіційному порталі.

Які дані мати? ПІБ дитини, дату народження. Адресу у чужій країні, і повідомити, хто ви є для малого. Якщо місце проживання змінюється, потрібно знятися з цієї консульської установи та стати в іншу.

Які документи? Фотокартки дитини (обличчя на білому чи світло-сірому фоні 35 на 45 мм). Якщо є, закордонний паспорт, свідоцтво про народження. Папери, що підтверджують адресу, де ви мешкаєте в іншій країні. А також документ про опікунство, усиновлення або спорідненість дорослого.

«Це дуже важливо, коли діти у воєнний стан переїжджають з різними людьми, які не є родичами. Бувають випадки, коли малі навіть не у тому віці, щоб пам‘ятати, чи є у них брати-сестри і як їх звуть. Щоб ця інформація не загубилася, вона передається назад до України. І може знадобитися родичам, які шукатимуть дитину», — пояснила Алла Борисенко.

Джерело