Житло у ДНР вилучили – близько 300 тисяч мешканців позбавлені прав на житло — 02 червня 2024 :: Донеччина

Приблизно 300 тисяч жителів окупованої території Донецької області втратили права на нерухомість після незаконного рішення місцевих «чиновників» окупаційної адміністрації. Про це йдеться у великій статті, яка вийшла у російському прокремлівському виданні «Блокнот».

Це стало можливим після того, як 28 вересня 2022 року «народна рада ДНР» ухвалила «закон» № 422- II НС «Про деякі питання звернення майна у власність ДНР». Папір, що складається з чотирьох статей, у якому йдеться про «звернення у державну власність об’єктів стратегічної важливості, які є власністю України або є власністю українських громадян, які проживають і мають основний дохід в Україні, а також майно, необхідне для діяльності військ».

Уже наступного дня, у день псевдореферендуму щодо «приєднання» до Росії, так званий комітет оборони «ДНР» на своїх зборах затвердив постанову №341 від 29.09.2022 року «Про затвердження переліку майна, що було перетворено у власність Донецької Народної Республіки». Які об’єкти увійшли до переліку, за яким принципом він формувався, як оскаржити це рішення — поки що незрозуміло.

Житло у ДНР вилучили – близько 300 тисяч мешканців позбавлені прав на житло - 02 червня 2024 :: Донеччина

Житло у ДНР вилучили – близько 300 тисяч мешканців позбавлені прав на житло - 02 червня 2024 :: Донеччина

Варто зазначити, що до цього переліку потрапили власники квартир, багато з яких уже давно отримали російські паспорти, а також соціально незахищені громадяни: пенсіонери, матері одиначки, інваліди, багатодітні та інші.

Дізнаються про втрату прав на своє житло жителі окупованої Донеччини випадково: зазвичай, приходячи до Росреєстру переоформляти нерухомість за російськими законами.

Цікаво, що колишній український політик, а нині — колаборант Олег Царьов, на сторінці в соцмережі написав, що знайомий із проблемою, «від якої постраждало стільки людей».

«Сподіваюся, вирішать. Що від мене залежало — зробив, щоб інформацію було донесено до потрібних кабінетів. А поки що питання вирішується, допомагаю людям звертатися до судів», — заявив він.

Водночас в адміністрації голови «ДНР» повідомили, що при ухваленні постанови Комітету оборони «ДНР» відбулася технічна накладка.

«Протягом місяця очікується ухвалення необхідних нормативно-правових актів, після чого буде опубліковано алгоритм дій власників житла та телефони для консультацій. Права громадян, які проживають у Республіці, будуть дотримані», — написав він.

Переможемо цензуру разом!

Як читати «Новини Донбасу» на окупованих територіях

Джерело