«Кадировці» можуть повернутись на фронт в Україну через рік — аналітики — 01 червня 2023 :: Донеччина

Російське військове командування, ймовірно, наказало силам голови Чечні Рамзана Кадирова розпочати наступальні операції в Україні після виведення сил приватної військової компанії «Вагнера» з Бахмута (Донецька область). Такого висновку дійшли аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

«Кадиров зазначив, що російське військове командування наказало російським силам Росгвардії та чеченським силам «Ахмат» розпочати наступальні дії вздовж лінії фронту, а також у Запорізькій та Херсонській областях. Кадиров заявив, що ці підрозділи вже розпочали тактичну підготовку до цих наступальних дій, і заявив, що наступальні дії підрозділів «Ахмат» почалися до того, як українські сили перейшли в контрнаступ… ISW не виявила ознак чеченських наступальних операцій у Запорізькій чи Херсонській областях», — йдеться у повідомленні.

Аналітики зазначають, що це означатиме повернення «кадировців» у високоінтенсивні бойові дії після майже річної перерви. Проте силами до 10 тисяч людей «кадировці» не досягнуть успіху, наголошують у ISW.

«Кремль, можливо, намагається знову представити «кадировців» як головну наступальну силу після того, як сили Вагнера і відійшли з лінії фронту. Якщо заяви Кадирова про те, що має в Україні 7 тисяч військовослужбовців, близькі до дійсності, його сили не зможуть успішно провести великі наступальні операції», — зазначають у ISW.

Також повідомляється, що Кремль може намагатися розірвати відносини Кадирова з Пригожиним після того, як на початку жовтня 2022 року вони провели успішну спільну інформаційну кампанію, щоб сприяти зміні військового командування.

За даними ISW, у середу окупанти завдали наземних ударів на північний захід від Сватового і на південь від Кремінної Луганської області, провели обмежені наземні атаки навколо Бахмута і вздовж лінії Авдіївка-Донецьк, а також продовжують концентруватися на півдні України.

Джерело