Києво-Печерська Лавра більше не в УПЦ — 02 грудня 2022 :: Новини Донбасу

Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру зареєстровано у Єдиному державному реєстрі як чоловічий монастир Православної Церкви України, повідомляє прес-служба ПЦУ.

Зазначається, що статут монастиря було зареєстровано 1 грудня, а вже 2 грудня відомості про нього було внесено до Єдиного реєстру (номер юрособи у реєстрі – 45081205).

У ПЦУ додають, що очолювати монастир як юридичну особу буде Митрополит Київський та всієї України Єпіфаній (Сергій Думенко), який за посадою «є священно-архімандритом, тобто канонічним та духовним керівником Київської Лаври».

Раніше Лавру було зареєстровано на балансі Української православної церкви. Служба безпеки України у жовтні почала активно проводити обшуки в будинках УПЦ МП у різних областях України – і слідчі дії продовжуються.

РНБО ввела санкції проти священнослужителів УПЦ МП, зокрема намісника Києво-Печерської Лаври Павла (Лебедя) та екс-нардепа Вадима Новинського.

Кабміну також доручено внести у двомісячний термін на розгляд Верховної Ради законопроект про неможливість діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу до РФ релігійних організацій.

Крім того, перевірити наявність правових підстав та дотримання умов використання релігійними організаціями майна, що знаходиться на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

РНБО також доручила Державній службі з етнополітики провести релігієзнавчу експертизу Статуту про управління Української православної церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку із Московським патріархатом.

Джерело