Китай допомагає Росії виготовляти ударні безпілотники — 03 липня 2024 :: Донеччина

Китай допомагає Росії виготовляти ударні безпілотники - 03 липня 2024 :: Донеччина

Китай допомагає Росії виробляти ударні дрони. Фото: AFP

Китайські та російські компанії розробляють ударний безпілотник, схожий на іранський БПЛА Shahed. Про це пише видання Bloomberg із посиланням на європейських чиновників.

Джерела зазначили, що така співпраця може вказувати на наближення Пекіна до згоди надавати Росії смертоносну зброю.

У 2023 році компанії з РФ і КНР провели переговори про співпрацю щодо копіювання іранського безпілотника Shahed і розпочали розробку та тестування його модифікованої версії цього року для підготовки до відправки до Росії, повідомили офіційні особи на правах анонімності. За їх словами, в Україні наразі китайські безпілотники ще не використовувалися.

Видання зазначає, що надання Росії ударного безпілотника типу Shahed означатиме поглиблення підтримки Москви Пекіном, незважаючи на неодноразові попередження США та їхніх союзників. При цьому глава Сі Цзіньпін намагався подати Китай як нейтральний бік війни в Україні.

У той же час офіційні особи США заявили, що Китай стримує прямі постачання зброї та артилерії, що сигналізуватиме про безпрецедентну ескалацію і майже напевно спричинить більш рішучі дії — такі як санкції — проти другої за величиною економіки світу.

Деякі країни вважають, що надання Росії безпілотників для нападу перетне межу летальної допомоги, зазначили дві офіційні особи. Один із співрозмовників сказав, що Китай зважує, чи відправляти повністю збудовані безпілотні літальні апарати, але на даний момент посилає комплекти, які можна переобладнати на ударні дрони. За словами співрозмовника, США все ще не дійшли висновку, що Китай посилає летальну допомогу Росії, хоч і визнають, що інші країни можуть мати іншу інтерпретацію.

З початку війни Росія використала проти України тисячі безпілотників Shahed, навіть збудувала завод для масового виробництва іранської зброї, яку відносно недорого збудувати, але дорого захистити.

Але Росія все ще покладається на такі країни як Північна Корея та Іран у питаннях постачання, а також на Китай у питаннях критично важливих частин та компонентів. Одна з побоювань полягає в тому, що Китай може виробляти безпілотник, подібний до Shahed, набагато швидше, ніж Іран або Росія, зазначили чиновники.

Раніше повідомлялося, що за час війни в Україні ЄС та США наростили постачання до дружніх Росії країн на 133 млрд доларів — це навіть більше, ніж РФ втратила через санкції.

Переможемо цензуру разом!

Як читати «Новини Донбасу» на окупованих територіях

Джерело