Сергій Чаус розповів про евакуацію з Часового Яру — 19 травня 2024 :: Донеччина

Сергій Чаус розповів про евакуацію з Часового Яру - 19 травня 2024 :: Донеччина

У фронтовому місті Часів Яр Донецької області залишаються жити близько 700 людей.

Як повідомив голова Часовоярської міської військової адміністрації Сергій Чаус, переважно це похилого віку, і вони відмовляються залишати місто. Але Часів Яр перебуває під постійними обстрілами російської окупаційної армії.

Чаус зазначив, що все-таки поступово люди погоджуються на евакуацію.

«Наразі ми можемо сказати, що всі ті, хто залишився, відмовляються від евакуації. Але одну-дві людини ми вивозимо», — сказав Чаус в інтерв’ю «Новинам Донбасу».

Він наголосив, що ці люди «не просто приросли до своєї землі, вони реально будували своїми руками власні будинки».

«Вони у себе вдома. Їм дуже важко переступити через те, що все втрачають. Хоча якщо дивитися на ситуацію в місті, то ми фактично вже втратили», — сказав Чаус.

Голова Часовоярської МВА додав, що всіх дітей із міста змогли евакуювати. Однак може бути так, як було в Авдіївці до окупації — люди, які не хочуть виїжджати, просто переховують своїх дітей від правоохоронців та чиновників, які за законом зобов’язані евакуювати їх.

Нині головна програма евакуації — державна. Спочатку людей вивозять до шелтерів, де вони мають змогу оговтатися і згадати, як це — жити з електрикою та водопостачанням.

Тим часом чиновники з волонтерами розглядають варіанти, куди людям їхати далі — до родичів чи до громад, що приймають, на території України. 

Джерело