Ситуація на підконтрольних Росії територіях станом на 14 травня — 14 травня 2024 :: Донеччина

Політика

Зранку 14 травня до Києва з робочим візитом прибув державний секретар США Ентоні Блінкен. Він повідомив, що пакет військової підтримки США незабаром прибуде до України.

Новопризначений на посаду міністра оборони РФ Андрій Білоусов у своєму першому виступі охарактеризував головні завдання. Однією з найнагальніших проблем він назвав питання оснащення Збройних сил Росії. Іншим важливим питанням вважає комплектування Збройних сил РФ.

Володимир Путін призначив колишнього секретаря Ради безпеки РФ Миколу Патрушева своїм помічником. Також посаду помічника Путіна отримав його колишній охоронець та екс-губернатор Тульської області Олексій Дюмін.

Суспільство

На Харківщині триває евакуація з прикордонних населених пунктів, спільними зусиллями співробітників ДСНС та Нацполіції вже евакуйовано понад 7500 мешканців.

Двоє волонтерів, які поїхали до Вовчанська евакуювати місцевих жителів, зникли безвісти. Їх могли розстріляти російські військові.

Голова угрупування «ДНР» Денис Пушилін підписав «указ» про ліквідацію «Управління народної міліції» (УНМ). Згідно з текстом паперу, процедуру ліквідації «УНМ» має завершити не пізніше 31 грудня 2024 року.

Так звані народні міліції «Л-ДНР» — незаконне збройне формування, створене Росією у 2014 році на окупованих територіях Донецької та Луганської областей у рамках гібридної війни. До складу «народних міліцій» входили бойовики, в основному з-поміж місцевих жителів, і найманці, які приїхали на Донбас. При цьому командувачами «Народних міліцій» найчастіше були російські офіцери. Після анексії територій Донецької та Луганської областей Росією «народні міліції ДНР/ЛНР» офіційно увійшли до складу Збройних сил РФ.

Заарештовано начальника управління кадрів міністерства оборони Росії Юрія Кузнєцова. На нього порушено справу за статтею про одержання хабара в особливо великому розмірі (ч.6 ст. 290 КК РФ).

Бойові дії

На Білгородську область за один день російські військові « упустили » дві авіабомби. У полі поряд із селом Варварівка знайшли авіабомбу ФАБ-500. За даними незалежного російського видання ASTRA, вона знову «нештатно» зійшла під час роботи ВКС РФ. Цього ж дня за півкілометра від села Микільське знайшли ще одну авіабомбу — ФАБ-250. Постраждалих не було.

Росіяни завдали ударів по житлових районах Харкова ракетами та авіаційними бомбами Влучання сталося по житловій 20-поверхівці, постраждав 21 мирний житель. Серед них шестеро чоловіків, 12 жінок та троє дітей – дві дівчини 12 та 8 років, а також 12-річний хлопчик.

Новини Донбасу у відеоформаті:

Дякуємо, що читаєте! Підписуйтесь щоб бути в курсі новин.

Більше інформації про війну, геополітику та гуманітарну ситуацію в розсилці від журналіста Олексія Мацукі.

Шановні читачі! Ми хочемо зробити нашу розсилку більш цікавою та корисною, тому просимо відповісти на кілька запитань.

Джерело