Ситуація на підконтрольних Росії територіях станом на 16 червня — 16 червня 2024 :: Донеччина

Політика

У Швейцарії завершився перший Саміт миру. Спільне комюніке підписали 80 країн та 4 міжнародні організації. Основні тези:

  1. Україна та МАГАТЕ мають контролювати окуповану Росією ЗАЕС.
  2. Продовольча безпека має передбачати безпечне торговельне судноплавство, а також доступ до морських портів Чорного та Азовського морів.
  3. Усі військовополонені мають бути звільнені шляхом обміну всіх на всіх. Також Росія має повернути додому депортованих з України дітей та незаконно затриманих цивільних осіб.

У відповідь на ультиматум Путіна Президент України Володимир Зеленський повідомив, що РФ може розпочати переговори щодо припинення війни хоч завтра, для цього потрібно вийти з окупованих територій України.

Бойові дії

12-а бригада спеціального призначення «Азов» спільно з 1-ю бригадою оперативного призначення «Буревій» Нацгвардії України 21 квітня провела наступальні дії в Серебрянському лісництві. Внаслідок спільних дій підрозділи просунулися на 1 км углиб та на 2 км фронтом.

Російські війська просунулися біля Сокола та в Новоолександрівці. Це Покровський напрямок, – повідомили військові аналітики українського проєкту DeepState.

За добу росіяни атакували сім населених пунктів Донецької області. Зокрема, окупанти скинули на Нью-Йорк авіаційну бомбу, а в Костянтинівці з безпілотника пошкодили будинок та господарську споруду.

Окупанти обстріляли село Нова Полтавка на Донеччині. «Приліт» стався на території приватного сектора. Поранені семеро людей, серед них є діти.

Дякуємо, що читаєте! Підписуйтесь щоб бути в курсі новин.

Більше інформації про війну, геополітику та гуманітарну ситуацію в розсилці від журналіста Олексія Мацукі.

Шановні читачі! Ми хочемо зробити нашу розсилку більш цікавою та корисною, тому просимо відповісти на кілька запитань.

Джерело