Ситуація на підконтрольних Росії територіях станом на 28 липня — 29 липня 2023 :: Донеччина

Політика

Проєкт українського прокремлівського політика Віктора Медведчука зареєстровано у Росії як громадська організація під назвою «Інша Україна». За даними ЗМІ, організація почала проводити у Росії публічні антиукраїнські заходи.

Права людини

Російські загарбники викрали ще одного працівника окупованої Запорізької атомної електростанції – інженера з охорони праці Сергія Потинга. Його піддають тортурам.

В окупованому Донецьку так звані поліцейські затримали чоловіка. Його звинувачують у свідомо неправдивому повідомленні про тероризм.

Бойові дії

Російські війська завдали ракетного удару по житловій багатоповерхівці у Дніпрі, виникла пожежа. Вогонь охопив площу 100 квадратних метрів. Також було влучання у будівлю головного управління СБУ в області. Попередньо відомо про трьох постраждалих.

В окупованому Донецьку під обстріл потрапила площа Дзержинського, де знаходиться будівля «МВС» угруповання «ДНР», пошкоджено фасад та скління. За попередньою інформацією є постраждалі.

На території Маріупольської міської територіальної громади пошкоджено чи зруйновано 33 968 будівель, серед яких як житлові будинки, так і об’єкти інфраструктури.

Потужний вибух стався біля кафе «Чехів сад» у центрі російського міста Таганрог Ростовської області, постраждали 16 людей. Міноборони РФ звинуватило в ударі ЗСУ. Нібито удару було завдано переобладнаної в ударний варіант зенітної ракети комплексу ППО С-200. Стверджується, що російськими засобами ППО українська ракета була виявлена та перехоплена у повітрі. Уламки збитої ракети впали на території Таганрогу.

Чоловік загинув у Київському районі окупованого Донецька через обстріл. Ще чотирьох людей поранено.

В окупованому Шахтарську Донецької області в ніч проти 28 липня спалахнула територія нафтобази. В угрупуванні «ДНР» заявили, що велика пожежа стала наслідком ракетного удару.

Новини Донбасу у відеоформаті:

Дякуємо, що читаєте! Підписуйтесь щоб бути в курсі новин.

Більше інформації про війну, геополітику та гуманітарну ситуацію в розсилці від журналіста Олексія Мацукі.

Джерело