Ситуація на підконтрольних Росії територіях станом на 30 червня — 30 червня 2023 :: Донеччина

Права людини

Вбитих окупантами у Бердянську 16-річних підлітків Тиграна Оганесяна та Микиту Ханганова все ще не поховали. Росіяни забрали їх тіла в тимчасово захоплений Мелітополь.

Російські загарбники за допомогою вчителів на окупованій частині Луганської області перевірятимуть школярів на екстремізм.

Суспільство

Тіла загиблих після теракту на Каховській ГЕС ховають у братських могилах без ідентифікації. Через спалах вірусних хвороб росіяни були змушені розпочати заходи щодо стабілізації санітарно-епідеміологічної ситуації на тимчасово окупованих територіях Херсонської області, які постраждали від підриву Каховської ГЕС. Докладніше про ситуацію – у цьому відео .

На підконтрольній Росії частині Донецької області змінюватимуть усі україномовні покажчики та вивіски на російськомовні. При цьому «палата», яка бере на себе контроль за цим процесом, закликає всіх бажаючих повідомляти про такі вивіски.

У мережі з’явилися нові супутникові знімки військового міста в Осиповичському районі Білорусі. Так, ще 24 червня у селищі Ціль(90 км від Мінська та 20 км від Осиповичів) не було жодних слідів дислокації польового містечка на території військової частини. Однак на кадрах, зроблених за три дні, тобто 27 червня, можна побачити схожі на польові намети об’єкти та ознаки будівництва — викопані котловани та нові споруди.

Бойові дії

Російські війська вдарили по школі в Покровському районі, двоє людей загинули, ще шестеро отримали поранення.

У Ясинуватій дев’ять осіб отримали поранення внаслідок обстрілу.

Увечері окупанти обстріляли житловий будинок в Антонівці Херсонської області, поранено 6-річну дитину.

Новини Донбасу у відеоформаті:

Дякуємо, що читаєте! Підписуйтесь щоб бути в курсі новин.

Більше інформації про війну, геополітику та гуманітарну ситуацію в розсилці від журналіста Олексія Мацукі.

Джерело