Ситуація на підконтрольних Росії територіях станом на 5 червня — 05 червня 2024 :: Донеччина

Політика

США найближчими тижнями передадуть Україні нові пакети допомоги. У Білому домі вважають, що американська зброя змінює ситуацію на полі бою в Україні.

Суспільство

В окупованій Макіївці на Гвардійці третій день спостерігається задимлення в повітрі, яке сталося через пожежу на полігоні твердих комунальних відходів, розташовану на території Ясинуватського муніципального округу.

Російський пропагандист Дмитро Стєшин у своєму телеграм-каналі написав фейкову новину про те, що нібито на території «Азовсталі» в окупованому Маріуполі нещодавно було знайдено військовослужбовця «Азова». «Воєнкор» навіть опублікував знімки знесиленого чоловіка, проте насправді на фото зображено старшого контролера КПП з охорони Чорнобильської атомної електростанції Романа Горилика, який понад два роки перебував у російському полоні.

У російській столиці військовий суд виніс виправдувальний вирок чотирьом членам організації «Єдині народні товариства» (ЧВК ЄНОТ), яких звинували у розбійних нападах на бізнесменів. Крім того, було виправдано екс-співробітника московського управління ФСБ Олександра Мрищука. Члени цієї організації брали участь у бойових діях у складі угруповань «Л-ДНР» на Донбасі, а також як найманці в Сирії.

В Україні скасовано виняток щодо «проживання за кордоном» для виїзду з країни осіб з подвійним громадянством. Тепер українці з подвійним громадянством не зможуть залишати країну і можуть бути мобілізовані до ЗСУ.

У Москві чемпіона світу з тайського боксу з Маріуполя Ярослава Ремигу оштрафували за напис «Слава Україні».

Бойові дії

Після відвідин Східного фронту головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив , що ситуація на лінії фронту залишається складною. Росіяни зосереджують основні зусилля на Курахівському, Покровському, Куп’янському, Харківському напрямках.

За даними аналітики DeepState, росіяни намагаються вийти на трасу Вугледар — Водяне — село Костянтинівка, щоб проникнути в тил підрозділів Вугледарського угруповання Сил оборони.

Окупаційна армія РФ вранці атакувала населені пункти Донецької області — відомо про одного загиблого, також п’ятеро людей отримали поранення. Крім цього, внаслідок обстрілу селища Бажане Донецької області у дворі приватного будинку загинула 58-річна жінка.

Вночі росармія атакувала дронами промисловий об’єкт у Полтавській області за допомогою дронів, одна людина постраждала.

Новини Донбасу у відеоформаті:

Дякуємо, що читаєте! Підписуйтесь щоб бути в курсі новин.

Більше інформації про війну, геополітику та гуманітарну ситуацію в розсилці від журналіста Олексія Мацукі.

Шановні читачі! Ми хочемо зробити нашу розсилку більш цікавою та корисною, тому просимо відповісти на кілька запитань.

Джерело