Ситуація на підконтрольних Росії територіях станом на 5 серпня — 05 серпня 2023 :: Донеччина

Політика

У Джедді (Саудівська Аравія) розпочався саміт, на якому представники 40 країн мають намір виробити ключові засади припинення російського вторгнення в Україну. Росія не бере участі у саміті.

Україна оголосила , що акваторії шести російських портів у Чорному морі перебувають під військовою загрозою. Йдеться про акваторію внутрішнього та зовнішнього рейдів портів Анапа, Новоросійськ, Геленджик, Туапс, Сочі та Тамань.

Суспільство

Сьогодні лише близько п’яти відсотків Луганської області під контролем української влади. Інші тимчасово окуповані російськими військами. Через путінську агресію регіон вимушено покинули близько 320 тисяч мирних жителів. А у звільнених селах: Греківка, Макіївка, Невське та Новолюбівка проживають близько ста тридцяти осіб. Подробиці дивіться у цьому відео .

Бойові дії

Морський безпілотник атакував російський танкер SIG у Керченській протоці увечері 4 серпня. Судно отримало пробоїну, загрози затоплення судна немає. The Moscow Times зазначило, що йдеться про танкер-хімовоз, який доставляв авіаційне паливо з Криму до Сирії, за що США в 2019 році внесли його в списки санкцій.

У районі Кримського мосту пролунав вибух і почалася пожежа. За словами голови окупаційної адміністрації Запорізької області Володимира Рогова, сам міст не постраждав.

Новини Донбасу у відеоформаті:

Дякуємо, що читаєте! Підписуйтесь щоб бути в курсі новин.

Більше інформації про війну, геополітику та гуманітарну ситуацію в розсилці від журналіста Олексія Мацукі.

Джерело