Ситуація на підконтрольних Росії територіях станом на 9 вересня — 09 вересня 2024 :: Донеччина

Політика

Канцлер ФРН Олаф Шольц готує власний план врегулювання конфлікту в Україні, який має стати новою версією Мінських угод, досягнутих у 2015 році. Як зазначає видання La Repubblica, план не виключає передачі Москві частини українських територій.

Суспільство

Так званий «верховний суд ДНР», підконтрольний РФ, незаконно засудив 29-річного командира десантно-штурмової роти 1-го окремого батальйону морської піхоти 36-ї окремої бригади морської піхоти ЗСУ Сергія Таранюка. Його відправили до колонії на 29 років.

Пам’ятники композитору Миколі Леонтовичу та поету Тарасу Шевченку перевезуть із прифронтового Покровська. Пам’ятник Леонтовичу з Покровська переїде до Вінниці, а Шевченка до Дніпра.

Бойові дії

За даними моніторингового проекту DeepState, російські окупанти захопили село Водяне на Донеччині і просунулися в районі Гродівки Покровського району.

Російська армія за останній тиждень захопила в кілька разів менше території в районі Покровська Донецької області, випливає з даних аналітиків та російського Міноборони. Про це пише видання «Агентство. Новини».

В Українську Донецькій області російські військові вбили 11 місцевих жителів, повідомив волонтер Сергій Наконечний. За місто ведуться активні бої і туди періодично заходять диверсійно-розвідувальні групи окупанта.

Двоє людей загинули і троє поранені внаслідок обстрілу Донеччини 9 вересня. Крім цього, через обстріл знеструмлювалися кілька підстанцій, а також шахта. На момент обстрілу в шахті залишалися 74 працівники. Усіх вивели на поверхню. Внаслідок атаки на Покровськ спалахнула пожежа: зруйновано житлові будинки, пошкоджено газопровід. У Кураховому пошкоджено адміністративну будівлю та автотехніку.

Росіяни вкотре вдарили по Нікополю, внаслідок артилерійського обстрілу загинула 16-річна дівчинка, троє людей поранено.

Новини Донбасу у відеоформаті:

Дякуємо, що читаєте! Підписуйтесь щоб бути в курсі новин.

Більше інформації про війну, геополітику та гуманітарну ситуацію в розсилці від журналіста Олексія Мацукі.

Шановні читачі! Ми хочемо зробити нашу розсилку більш цікавою та корисною, тому просимо відповісти на кілька запитань.

Джерело