Скільки військових злочинів скоїла армія РФ — 26 квітня 2023 :: Донеччина

Армія РФ скоїла понад 80 тисяч військових злочинів і вбила понад 10 тисяч мирних жителів з початку повномасштабної війни, яку Росія розв’язала проти України. Про це заявив генеральний прокурор Андрій Костін на відкритих слуханнях Комітету Європейського парламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ.

За словами Костіна, першочерговим завданням України є покласти край безкарності за найсерйозніші злочини.

«Ми залишаємося відданими розслідуванню військових злочинів, злочину геноциду та злочину агресії», — сказав він.

Крім того, серед ключових пріоритетів України генпрокурор назвав відшкодування збитків та руйнувань, завданих російською армією. Він наголосив, що всесвітній банк оцінює збитки у 411 мільярдів доларів — країна-агресор має заплатити.

Костін заявив, що зараз зафіксовано понад 80 тисяч військових злочинів, скоєних окупантами в Україні. Також, за його словами, російські військові вбили понад 10 тисяч цивільних.

«Зараз зафіксовано понад 80 000 військових злочинів, скоєних РФ в Україні. Понад 10 тисяч мирних жителів загинули, понад 13 тисяч — отримали поранення, понад 98 тисяч об’єктів цивільної інфраструктури було пошкоджено або зруйновано», — сказав він.

Російська влада скоїла безліч порушень міжнародного права в галузі прав людини та міжнародного гуманітарного права в різних областях України, багато з яких складають військові злочини, йдеться у новому звіті Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні, передає «Інтерфакс-Україна».

Прокуратура висунула звинувачення чотирьом російським військовим за фактом жорстокого поводження з цивільним населенням — вони катували мирних мешканців Бучі у березні 2022 року, повідомляє Офіс Генерального прокурора 6 квітня.

Джерело