Вимикання світла в Україні взимку буде по 12 годин — 29 червня 2024 :: Донеччина

В Україні можуть вимикати світло взимку на 12 годин. Проте реальні прогнози на зиму потрібно робити наприкінці серпня. На цьому наголосив генеральний директор Yasno Сергій Коваленко в інтерв’ю Delo.ua.

За його словами, щоб зробити прогнози стосовно годин зі світлом, нам треба спрогнозувати дефіцит. Зокрема, для цього треба знати яким буде очікуване споживання і якою буде генерація.

« Всі почули тільки про 5-6 годин, але там був контекст. Дійсно 5-6 годин зі світлом на добу взимку — це досить вірогідний сценарій. Але будь-який прогноз ґрунтується на припущеннях. Якщо чесно, то реальні прогнози треба робити наприкінці серпня», — зазначив він.

Крім того, Коваленко зазначив, що зараз частина енергоблоків АЕС ремонтується, до початку осені вони запрацюють і вироблення електроенергії буде більшим, ніж сьогодні. Також зараз тривають роботи з відновлення гідроелектростанцій та ТЕС.

«З великою ймовірністю ми можемо казати, що генерація збільшиться. Звісно, не враховуючи обстріли, які можуть внести корективи. З іншого боку, взимку споживання в країні найбільше. Мій базовий прогноз — в енергосистемі буде дефіцит в районі 30-35%. Що це означає для споживачів? Якщо заживлять критичну інфраструктуру і вже потім залишки розподілятимуть залишки, то для споживачів дефіцит складе 50%. Тобто базовий прогноз — 12 годин без світла. Може бути гірше, якщо не відновлять зруйновані потужності та не домовляться про імпорт. Може бути краще, якщо відновлять все заплановане і ще температура буде сприятлива», — резюмував він.

Раніше ми писали, що міністр енергетики Герман Галущенко заявив про запуск в експлуатацію газотурбінної мобільної електростанції в Україні, яку подарували США в лютому 2023 року.

Також уряд значно скоротить список споживачів з гарантованим електропостачанням.

Переможемо цензуру разом!

Як читати «Новини Донбасу» на окупованих територіях

Джерело