У ЄС пропонують збільшити вивезення українського зерна суходолом — 20 липня 2023 :: Донеччина

Євросоюз має збільшити вивезення українського зерна по суші після виходу Росії із «зернової угоди». Також ЄС має посилити військову підтримку України. Про це заявив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель на зустрічі з міністрами МЗС країн ЄС.

«Крім моря, ми маємо шляхи солідарності, які дозволяють нам експортувати багато зерна з портів Чорного моря через сухопутні кордони держав-членів, що є сусідами з Україною. Це потрібно буде збільшити», — сказав він.

Боррель наголосив, що порти країн Європи мають збільшити потужності для вивезення української продукції.

Головний дипломат ЄС також додав, що європейські міністри обговорять, як допомогти Україні. На його думку, вихід лише один – збільшити військову підтримку.

«Якщо їх бомбардують, ми маємо забезпечити протиповітряні засоби. Якщо росіяни використовують безпілотники, ми маємо надати українцям протиповітряні засоби для знищення цих безпілотників. Але масовані атаки цих останніх трьох ночей вимагають відповіді з нашого боку, відповідь може бути лише одна, крім риторики — надання додаткових військових ресурсів», — наголосив дипломат.

Боррель заявив, що запропонує збільшити Європейський фонд миру, але не назвав скільки саме.

Раніше Росія заявила про вихід із «зернової угоди». Москва пояснила свої дії нібито невиконанням її вимог. Президент України Володимир Зеленський запропонував Туреччині та ООН продовжити «зернову ініціативу» у тристоронньому форматі.

Джерело