Україна боротиметься за путівки на Олімпіаду-2024 лише у змаганнях, де не буде росіян — 30 березня 2023 :: Донеччина

Кабмін заборонив українським спортсменам брати участь у змаганнях, зокрема у відбіркових стартах на Олімпіаду-2024, якщо там представлені атлети з Росії чи Білорусі. Про це повідомив міністр кабінету міністрів Олег Немчинов в ефірі телемарафону.

«На засіданні Уряду ухвалено протокольне рішення на пропозицію колеги Гутцайта про те, що ми беремо участь у відбіркових змаганнях [на Олімпіаду-2024] лише там, де немає росіян. Відповідно участь поза цими критеріями може бути підставою для позбавлення федерацій статусу національного», — заявив Немчинов.

Протокольне рішення було подано на пропозицію міністра молоді та спорту України, а також президента НОК України Вадима Гутцайта. Це рішення розповсюджується на всі змагання, включаючи відбіркові старти на Олімпіаду-2024.

За словами Нємчинова, це рішення — відповідь уряду України на оновлені рекомендації МОК щодо участі у змаганнях атлетів з Росії та Білорусії.

Згідно з рішенням Виконкому МОК, федераціям рекомендовано повертати атлетів із Росії та Білорусії у нейтральному статусі. Проте лише в індивідуальних змаганнях, не в командних стартах.

Також Олег Немчинов додав, що спортсменам потрібно думати не про кар’єру в контексті бойкоту змагань, а про збережене життя.

«Що робити самим спортсменам? Знаєте, я нікому не побажаю… Учора був на черговому похороні свого гарного знайомого, який віддав понад 20 років легкій атлетиці, та загинув на Харківському напрямку. І у якого лишилося троє дітей. Він добровільно пішов другого. війну. І прослужив він не на кухні, якщо можна так сказати. Тобто він був у бойових підрозділах. Відповідно, українці не зможуть взяти участь, що зламається кар’єра чи щось інше. Натомість залишиться життя ваше та ваших дітей», — резюмував Нємчинов.

Джерело