Зеленський обговорив екокатастрофу в районі Каховської ГЕС із Гретою Тунберг — 29 червня 2023 :: Донеччина

Зеленський обговорив екокатастрофу в районі Каховської ГЕС із Гретою Тунберг - 29 червня 2023 :: Донеччина

До Києва приїхала екоактивістка Грета Тунберг. Вона є учасницею Міжнародної робочої групи із екологічних наслідків війни, з якою сьогодні, 29 червня, зустрівся президент України Володимир Зеленський.

Також з главою держави зустрілися колишня віце-прем’єр-міністерка та екс-міністерка закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем, віце-президентка Європейського парламенту Гайді Гаутала та президентка Ірландії у 1990-1997 роках Мері Робінсон.

Зеленський виступив за розробку широкого кола питань, пов’язаних із впливом російської агресії на екологічну систему України.

Також український лідер привернув увагу співрозмовників до катастрофічних наслідків підриву греблі Каховської ГЕС, з якими зіткнулися мешканці кількох областей України, особливо Херсона.

«Важливо запропонувати комплекс конкретних заходів, як можна допомогти українцям із тимчасово окупованих населених пунктів. Це наші люди, які мають отримати необхідну підтримку у такий скрутний момент», — наголосив Зеленський.

Від прориву Каховської ГЕС та затоплення території на окупованому лівому березі Херсонської області постраждали 115 людей. Число загиблих збільшилось до 38.

Щонайменше рік українцям не рекомендується плавати в морі та ловити рибу поблизу Одеси через підрив російськими силами Каховської ГЕС.

Одним із наслідків підриву греблі Каховської ГЕС,  у якому Україна звинувачує Росію, та подальшого затоплення низки населених пунктів став не лише дефіцит питної води, а й її якість. Поки що у пробах, які відбирають щодня, не виявлено збудників холери, гепатиту та інших захворювань, але з огляду на масштаби катастрофи ситуація може змінитися.

Джерело