Зеленський збирав Ставку, говорили про Каховську ГЕС та ситуацію на фронті — 06 червня 2023 :: Донеччина

Президент України Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача. Про це очільник держави повідомив у своєму телеграм-каналі.

«Доповіді військового командування. Детально розібрали ситуацію на фронті та готовність наших сил до подальших дій. Готовність — максимальна. Доповідь розвідки щодо ситуації на Каховській ГЕС. Головний висновок — підрив був навмисним, але ворог діяв хаотично, допустивши затоплення власної техніки», — поінформував Зеленський.

Він додав, що підрив дамби «не вплинув на здатність України деокуповувати власні території».

Читайте також:

Знищення Каховської ГЕС: що відомо та якими можуть бути наслідки

Вночі дамбу Каховської ГЕС було зруйновано, через що почалося неконтрольоване скидання води нижче за течією Дніпра. Українська сторона звинуватила у підриві греблі Росію. Окупанти своєю чергою заявили, що по ГЕС нібито було завдано удару українськими військами.

Почалося затоплення прибережних населених пунктів Херсонської області на правому та особливо лівому березі Дніпра, захопленого РФ. Українська сторона вранці проводить евакуацію мешканців правобережжя. На окупованій Росією частині Херсонської області також розпочалася евакуація.

Після широкомасштабного вторгнення російських військ наприкінці лютого 2022 року Каховська ГЕС перебуває під контролем окупаційних сил. При цьому після звільнення Херсона ЗСУ станція опинилася фактично на лінії фронту.

Дивіться також:

Джерело