Банк Росії утретє поспіль підвищив облікову ставку

Банк Росії утретє поспіль підвищив облікову ставку

Фото: Getty Images За останній тиждень курс рубля трохи зріс

Поточний інфляційний тиск значно посилився і складається вище за очікування, визнав Банк Росії.

Рада директорів Банку Росії ухвалила рішення підвищити ключову ставку на 200 базисних пунктів – до 15%. Про це регулятор повідомив у п’ятницю, 27 жовтня.

«Поточний інфляційний тиск значно посилився і складається вище за очікування Банку Росії. Стійке збільшення внутрішнього попиту все більше перевищує можливості розширення виробництва товарів і послуг. Інфляційні очікування зберігаються на підвищених рівнях. Високими залишаються темпи зростання кредитування», – йдеться у повідомленні.

Центробанк РФ підвищив прогноз щодо інфляції на 2023 рік до 7,0-7,5% з 6,0-7,0%, а також допустив перевищення мети інфляції в 2024 році, ввівши діапазон прогнозу 4,0-4,5% (раніше – 4%).

Нагадаємо, 15 серпня Центробанк РФ підвищив ключову ставку на 350 базисних пунктів – до 12% річних. А 15 вересня було ухвалено рішення про підвищення ключової ставки ще на 100 б.п. – до 13%. Це було зроблено з метою обмеження ризиків для цінової стабільності.

Як відомо, 14 серпня офіційний курс російської валюти перевищив позначку 101 рубль за долар, у той час, як євро коштував понад 111 рублів. Станом на сьогодні за долар дають майже 93 рубля, а за євро – 98 рублів.

Облікова ставка – еквівалент вартості грошей в економіці. За цією ставкою Центробанк надає кошти комерційним банкам, а ті, своєю чергою, кредитують фізосіб та юридичних осіб. Отже, облікова ставка впливає на вартість кредитних ресурсів. Підвищення облікової ставки говорить про зростання рівня інфляції та падіння темпів економічного зростання в країні.

Путін вперше прокоментував проблеми з курсом рубля

Джерело