Банки країн Центральної Азії відмовляються від платежів із Росії — ЗМІ

Банки країн Центральної Азії відмовляються від платежів із Росії - ЗМІ

Фото: Getty Images У Росії загострюються проблеми з банківськими переказами

Проблеми посилилися у другому кварталі 2024 року і виникають навіть за платежів національними валютами.

Банки Казахстану, Узбекистану, Киргизстану та Таджикистану почали частіше відмовлятися у прийомі коштів від російських компаній. Це випливає з огляду транспортних компаній ПЕК, Digital ЗЕД, GTL та Logita Trade. Про це пише The Moscow Times у четвер, 25 липня.

Частка відмов у платежах через банки Центральної Азії у липні зросла до 30%, а середній термін проведення операцій збільшився на 15% — до двох тижнів.

Така ситуація пояснюється посиленням комплаєнсу банків у цих країнах — вони запитують все більше додаткових документів і пояснень, зокрема дані про компанії, їх засновників, клієнтів, джерела походження коштів та подробиці угод, каже фінансовий директор ПЕК Роман Ромашевський.

Він уточнив, що проблеми посилилися у другому кварталі 2024 року і виникають навіть за платежів національними валютами. 

«Найбільше проблем виникає при оплаті товарів через банки Середньої Азії в інші країни, зокрема Китай», — зазначила засновниця Digital ЗЕД Анна Фомічова.

Формат транскордонних переказів змінюється щодня і компанії постають перед складнощами, зокрема зі зростанням кількості повернень та відмов у переказах, пояснили у платіжному агрегаторі CDEK Pay. Проблеми з переказами до банків Центральної Азії підтвердили у Торгово-промисловій палаті та ділової організації «Опора Росії».

Банки пояснюють це тим, що не хочуть «потрапити під роздачу» у зв’язку з санкціями США.

Нагадаємо, один з найбільших державних банків Китаю, Bank of China, припинив співпрацю з Московською біржею після того, як вона потрапила під санкції США.

Голова Національного банку Україні Андрій Пишний заявив, що нові санкції США завдали потужного удару по фінансовій інфраструктурі Росії.

Джерело