Чому «сміттєву реформу» у 2021 році знову провалено » Экономика | Ekonomist

У сфері поводженнями з відходами в Україні накопичилася велика кількість проблем, пов’язаних як із захороненням сміття, так і його утилізацією. Грибовицька трагедія 2016 року так і не стала каталізатором розбудови сучасної індустрії поводження з відходами.

2021 рік не став винятком в питаннях покращення ситуації з поводженням з відходами. Серед «провалів» 2021 року варто виділити багатостраждальний законопроект №2207-1Д «Про управління відходами».

Це рамковий документ для всієї галузі відходів. Він був прийнятий ще влітку 2020-го, а в січні 2021-го мала бути оприлюднена порівняльна таблиця до другого читання. Відповідно, незадовго після цього його мали розглянути у профільному комітеті та винести до зали голосувань. Але весь рік документ проходив якісь незрозумілі обговорення, після яких сам текст ухваленого у першому читанні законопроекту змінився до невпізнання.

Зазначимо, що прийняття сучасного законодавства про поводженнями з відходами дасть можливість не лише упорядкувати місця їх розміщення, а також забезпечити їх ефективну утилізацію та збільшити на порядки виробництво біологічного газу, що також вирішить проблему дешевших ніж викопні вуглеводні енергоносіїв.

Економіст

Источник