Експорт металу морем знизить тиск на гривню — Торгова палата

Експорт металу морем знизить тиск на гривню - Торгова палата

Фото: Reuters Експерти впевнені, що відновлення експорту металу морем можливе за допомогою міжнародних партнерів

Відновлення поставок за кордон української металопродукції морським шляхом збільшить надходження валюти до країни.

Відновлення експорту металу та руди через українські порти допоможе знизити тиск на гривню та відновити виробництво. Про це заявив віце-президент Торгової палати України (ICC Ukraine) з питань промислової політики та енергетичних стратегій Сергій Сиволап, пише Обозреватель у середу, 24 серпня.

Це, у свою чергу, дасть Україні ресурси для війни із Росією, додав він. «Тому ми повинні у найкоротші терміни розпочати експорт та повернути валюту в Україну», — сказав Сиволап.

Він упевнений, що за допомогою міжнародних партнерів вдалося досягти розблокування портів для експорту зерна, те саме можна зробити і для металу.

«Треба активізувати зусилля, щоб відкрилися можливості для експорту нашої металопродукції через морські порти. Про це вже заявляв заступник міністра економіки України Тарас Качка, також, за моєю інформацією, це питання порушувалося і під час візиту Генерального секретаря ООН до Одеси Антоніу Гутерріша. Зрозуміло, що тут мають бути докладені зусилля всіх — і України як головного ініціатора цього питання, і наших міжнародних друзів, і найпотужніших громадських організацій, таких як Міжнародна торгова палата», — зазначив експерт.

Сиволап нагадав, що експортний потенціал металопродукції становить щонайменше 600 мільйонів доларів на місяць. Також це допоможе активізувати виробництво та повернути на роботу працівників, які відправлені у вимушений простій.

«На рівні макроекономічних показників експорт металу та руди дасть стабільні надходження валюти до країни, що не залежать від зовнішньої допомоги. Це дозволить значно послабити негативний тиск на гривню. Також це вирішує питання додаткових валютних надходжень до бюджету та не призводить до інфляційного тиску», — зазначив експерт.

Він назвав ще один «плюс» від відновлення експорту українського металу морем. «На підтримку України міжнародне співтовариство витісняє російську продукцію з власних ринків, у тому числі й металургійного. Відкривається велика ніша для українців! Єдине, що заважає — це неможливість її експортувати у невідкладних обсягах. Тобто перспектива очевидна. Звичайно, досягти цього важко. Але шлях може здолати тільки той, хто йде», — сказав Сиволап.

Раніше в Мінекономіки повідомили, що Україна закликає «зернову угоду» розширити і на українські метали.

У Росії заявили, що згодні розширити дію «зернового коридору» на експорт металів з України в обмін на скасування західних санкцій проти їхньої металургії.

Джерело