Гривня продовжує здавати свої позиції » Экономика | Ekonomist

Курс гривні опустився до позначки 28,80 за долар через напружену геополітичну ситуацію. Новинний фон щільний, що тримає гравців у тонусі. Інвестори продовжують виходити із гривні, створюючи надмірний попит на валюту.

До виходу нерезидентів підключаються локальні інвестори, імпортери та населення. НБУ навряд чи стримує рух, проводячи агресивніші інтервенції, зрізуючи пікові заявки. У свою чергу, традиційне для кінця місяця погашення ПДВ знижує пропозицію валюти, ускладнюючи ситуацію.

Нерезиденти та інвестори продовжують виводити капітали з країни, активно скуповуючи долар. Напередодні портфель нерезидентів в ОВДП схуд ще на 0,5 млрд. гривень, таким чином з початку року за номінальною вартістю нерезиденти вийшли з ОВДП на суму більш ніж 9,1 млрд. гривень. Єврооблігації також падають, дохідність 10-річних бондів перевищила напередодні 10,8%. При цьому, до виходу з українських активів підштовхує не лише ризик бойових дій, а й розпродаж на світових ринках в очікуванні жорсткішої політики Центробанку США.

Проходження позначки 28,6 грн. за долар активізувало імпортерів, які ціляться на валютні витрати протягом найближчих місяців (наприклад, аграрії для закупівлі добрив). Все більше населення включається до ралі, створюючи попит на готівку. У кого закінчилися депозити, або є нетермінові вклади, намагаються конвертувати гривню в долар, підганяючи рух.

Також ринок закладає складний лютий, у якому очікується активізація енерготрейдерів та закупівля газу, які зазвичай проходили наприкінці року та січні. Таким чином, традиційний сезонний тренд лютого для гривні не буде реалізований.

На тлі високих ставок прибутковості Мінфін не може залучити достатні ресурси. Напередодні змогли ледве «серед своїх» розмістити 2,8 млрд.грн ОВДП. Втім, позитивом виступає новина про допомогу Європи в 1,2 млрд. євро, а також очікування перегляду в лютому чинної програми співпраці з МВФ.

Найближчим часом гривня продовжить послаблення з метою 28,9-29, що є максимумом долара з 2015 року. Лише пом’якшення фону новин і зміна настроїв покупців зможе зламати ситуацію. Сьогодні в центрі уваги переговори «нормандської четвірки» та рішення ФРС щодо облікової ставки та супутня заява Центробанку.

Андрей Шевчишин
,
Head of Analytic Content Group в Libertex и Forex Club

Источник