Які інфраструктурні об’єкти Україна передає в концесію » Экономика | Ekonomist

Україна із запізненням впроваджує угоди державно-приватного партнерства у формі концесій. Більше того, концесійне законодавство перебуває в зародковому стані, що може призвести до виникнення численних порушень щодо використання концесіонером державного чи комунального об’єкта, який йому переданий у користування.

За інформацією прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля Україна у 2021 році активізувала передачу об’єктів у концесію. «Щоб розвивати нашу країну, потрібні спільні зусилля держави, бізнесу та громадян. Саме тому в останній рік ми активізували роботу над проектами державно-приватного партнерства у різних галузях – від інфраструктури до енергетики», – сказав він.

За даними прем’єр-міністра України, «тільки за останній місяць було фіналізовано два проекти з концесій у морських портах України».

«Завдяки цьому порт Ольвія (біля Миколаєва) отримає 3,4 млрд грн інвестицій, а порт Херсон – понад 300 млн грн. Це дозволить суттєво покращити їхню інфраструктуру та сприяти економічному розвитку нашої країни», – пояснив Шмигаль.

Зазначимо, що реалізація концесійних угод має передбачати забезпечення належного контролю держави та територіальних громад за використанням відповідно державних і комунальних активів, щоб неналежне використання інфраструктурних об’єктів не призвело до інфраструктурного колапсу.

Економіст

Источник