Які ФОПи з 1 січня 2022 можуть не встановлювати касові апарати » Экономика | Ekonomist

Останні два з половиною роки в Україні відзначаються посиленням податкового тиску на діяльність суб’єктів малого бізнесу. З 1 січня 2022 року в Україні ФОПи другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки, будуть зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО), що можна вважати додатковим навантаженням на малий бізнес.

Виняток становитимуть ФОПи названих груп, які здійснюють свою діяльність у сільській місцевості. За тиждень до Нового року підприємцям у сільській місцевості зробили сюрприз: їх звільнили від необхідності купувати реєстратори. Таке рішення ухвалено на засіданні Кабінету Міністрів України.

Від обов’язкового застосування касових апаратів звільняються торгові точки, де виконуються чотири умови: об’єкт знаходиться на території села; веде виключно роздрібну торгівлю; не торгує підакцизними товарами; обсяг проданого за рік не перевищує 1 млн. 85 тис. гривень (167 мінімальних зарплат).

Таке рішення в Кабінеті Міністрів України пояснили тим, що класичні касові апарати для сільських підприємців дорогі, а програмні реєстратори не можуть використовуватися, бо в селах інтернет працює нестабільно або ж покриття швидкісним зв’язком відсутнє.

Зазначимо, що в умовах декількох фаз карантинних обмежень найбільше постраждав саме малий бізнес і ініційована представниками профільного комітету українського парламенту ідея щодо обов’язкового встановлення РРО лише ускладнить даному сегменту бізнесу можливість виходу з кризи і відновлення традиційних позицій на цільових ринках.

Економіст

Источник