ЄБРР чекає рекордних збитків через активи в РФ та Білорусі

ЄБРР чекає рекордних збитків через активи в РФ та Білорусі

Президент Європейського банку реконструкції та розвитку Оділь Рено-Бассо

У 2023 році банк сподівається збільшити інвестиції на Близькому Сході та в Африці, особливо в Єгипті.

Європейський банк реконструкції та розвитку очікує рекордних збитків у 2022 році, насамперед через втрати від його портфельних активів на території Росії та Білорусі. Про це 19 січня повідомило агентство Reuters з посиланням на президента ЄБРР Оділь Рено-Бассо.

За її словами, до війни РФ в Україні банк мав близько 1 млрд доларів у портфелі, орієнтованому на Росію та Білорусь.

«Ми очікуємо на рекордні збитки після рекордного прибутку роком раніше», — заявила Рено-Бассо в інтерв’ю на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Глава ЄБРР зазначила, що несприятливі ринкові умови та прострочені кредити мали значно менший вплив на втрати ЄБРР, ніж інвестиції в активи в Росії та Білорусі.

Раніше ЄБРР повідомив про рекордні інвестиції у 2022 році у розмірі близько 13,1 млрд євро і сподівання продовжити інвестиції, спрямовані на забезпечення продовольчої та енергетичної безпеки.

Банк, який працює приблизно у 40 країнах світу, сподівається збільшити інвестиції на Близькому Сході та в Африці у 2023 році, особливо в Єгипті. Він може зробити рекордні інвестиції у Тунісі.

Рено-Бассо підтвердила зобов’язання банку направити Україні 3 млрд євро до кінця цього року, зокрема для допомоги у відновленні інфраструктури. Це означатиме виділення 1,3 млрд євро у 2023 році після виплати торік 1,7 млрд євро.

Вона також очікує, що розширення банку в країнах Африки на південь від Сахари та в Іраку, відкладене через війну РФ проти України, повернеться до порядку денного у 2023 році.

Світовий банк різко знизив прогнози на 2023 рік

Джерело