МВФ може знизити комісію для великих позичальників, зокрема України — ЗМІ

МВФ може знизити комісію для великих позичальників, зокрема України - ЗМІ

Фото: Getty Images У МВФ хочуть обговорити перегляд комісій, які стягуються з найбільших позичальників

Деякі члени правління закликали переглянути політику надбавок. Аргентина, Еквадор, Єгипет, Україна серед найбільших платників зборів

Міжнародний валютний фонд планує обговорити перегляд комісій, які стягуються з найбільших позичальників. Рішенню слугувала стурбованість деяких країн тим, що через високі відсоткові ставки витрати стають необґрунтованими. Про це пише Bloomberg у понеділок, 8 липня.

За інформуванням джерел, Рада директорів МВФ, що складається з 24 членів, які представляють 190 країн вашингтонського кризового кредитора, і офіційного представника керівництва, має намір у понеділок зважити варіанти, щоб дати країнам перерву у сплаті додаткових зборів.

Збори застосовуються до країн, які беруть у борг більше, ніж їм виділено, або довше виплачують позики за програмами.

У квітні в МВФ повідомили, що виконавча Рада цього літа почне розглядати питання щодо комісій, яке «може представити варіанти можливих змін» і враховуватиме наслідки для позичальників і управління ризиками фонду. Для схвалення змін до політики знадобиться 70% голосів Ради директорів.

Остаточного рішення цього тижня не очікується.

Роками МВФ брав збори, аби відмовити найбільших позичальників від надмірної залежності від кредитора. У той час як збори поповнили скарбницю фонду, вони також додали мільярди доларів додаткових витрат для країн.

Вищі світові відсоткові ставки, особливо від Федеральної резервної системи США та Європейського центрального банку, означають, що загальна ставка за деякими кредитами від МВФ тепер перевищує 8%. Це вдвічі більше ніж до пандемії COVID-19. Тягар несуть переважно кілька країн, включаючи Аргентину, Єгипет та Україну, які мають виплатити 6 мільярдів доларів.

Україна заборгувала 348 мільйонів.

У МВФ пояснили, що збори є необхідною частиною фінансової моделі, що має на меті перешкоджати надто великому запозиченню або надто тривалому погашенню. Тоді як позичальники зазначають, що додаткові збори виснажують ресурси.

Найбільший акціонер МВФ — США, вже сигналізували, що готові переглянути розмір зборів.

Раніше МВФ оприлюднив оновлений меморандум з Україною, від виконання умов якого буде залежати подальша підтримка України.

Також повідомлялося, що МВФ погіршив прогноз щодо ВВП України.

Джерело