Нацбанк знову зобов’язав банки перевіряти заставне майно

Нацбанк знову зобов'язав банки перевіряти заставне майно

Фото: НБУ НБУ знову зобов’язав банки перевіряти заставне майно

Відновлюються вимоги щодо здійснення банками періодичної переоцінки та перевірки наявності та стану майна, отриманого в заставу.

Національний банк України вирішив відновити вимоги до банків, щоб ті періодично проводили переоцінку та перевірку заставного майна. Про це повідомила пресслужба НБУ.

Регулятор нагадав, що ця вимога до фінустанов була призупинена з початку запровадження воєнного стану.   Згідно з рішенням Нацбанку, з 1 липня 2023 року відновлюється відлік строків для проведення перевірки наявності та стану майна, який банк отримав у якості застави. Регулятор обіцяє, що процес буде поступовим.   Рішення НБУ не поширюється на майно на територіях, де ведуться бойові дії, на тимчасово окупованих територіях або, якщо за судженням банку здійснення такої перевірки несе загрозу безпеці життю та здоров’ю перевіряючих.   З 31 серпня розпочнеться відлік строків для проведення переоцінки застави таких об’єктів, які приймаються банками до розрахунку кредитного ризику, що забезпечить узгодженість підходів до оцінки кредитного ризику за пруденційними підходами та МСФЗ.
  Нацбанк також розширив перелік активних операцій з пов’язаними з банком особами, на які не поширюється заборона, встановлена від початку запровадження в Україні воєнного стану.   «Такий перелік доповнено операціями з надання забезпечених гарантій на внутрішньому ринку України та гарантій на підставі контргарантій материнських банків», — уточнили в НБУ.

Нагадаємо, раніше у Нацбанку розповіли, про кого збиратимуть дані щодо карткових платежів.

НБУ штрафуватиме банки та обмінники за відмову міняти «старі» долари

Джерело