НБУ пояснив рішення про зняття валютних обмежень

НБУ пояснив рішення про зняття валютних обмежень

Фото: Страна В обмінниках курс долара наблизився до 40 гривень

З 21 травня регулятор скасував обмеження на встановлення готівкового курсу валют та при розрахунках карткою за кордоном.

 

Зняття обмежень готівкового курсу купівлі-продажу валют банками необхідно для того, щоб обмежити спекуляції та зберегти міжнародні резерви. Про це повідомила прес-служба Національного банку України.

Центробанк зазначає, що курс до долара залишається фіксованим – 29,25 гривні. Незмінними також залишаються обмеження на встановлення курсу банками у безготівковому сегменті валютного ринку. Банки й надалі мають проводити такі операції з перевищення офіційного курсу до +1%.

«Таким чином, імпортери можуть закуповувати валюту за курсом, близьким до курсу продажу валюти експортерами. У разі виникнення дефіциту валюти на ринку, НБУ закриває його продажем валюти з міжнародних резервів», – йдеться у повідомленні.

Другим сегментом валютного ринку є готівка, на якій банки можуть продавати готівкову валюту тільки в тому обсязі, в якому раніше купили її у населення. Але, незважаючи на обмеження НБУ, зараз на готівковому ринку здебільшого купують валюту для спекулятивного заробітку, фінансування «сірого» імпорту, що не належить до критичного, а також переведення заощаджень в іноземну валюту.

«Жодний із цих напрямків не є критичним пріоритетом для підтримки економіки під час війни», — кажуть у НБУ. Тому центробанк не витрачає дефіцитних міжнародних резервів для згладжування коливань у цьому сегменті ринку.

Як повідомлялося, з 21 травня НБУ дозволив банкам не обмежувати свої курси з продажу готівкової валюти, а також зняв обмеження на курс, за яким банки списують із карток кошти у гривні для безготівкових розрахунків або зняття коштів із карток за кордоном.

Регулятор пояснює рішення тим, що це вирівнює умови для банків порівняно з обмінниками, що сприятиме підвищенню ефективності готівкового ринку та зменшенню коливань курсу на ньому. Крім того, курси валюти для тих, хто тимчасово перебуває за кордоном і курси купівлі готівкової валюти для громадян, що залишаються в Україні, таким чином зблизяться.

Ці кроки також мають на меті обмежити «картковий туризм». У НБУ кажуть, що значна частина операцій із гривневими картками за кордоном – це зняття готівки з банкоматів. Помітна частина цієї готівки потім повертається в Україну та потрапляє на нелегальний готівковий ринок.

«Тобто де-факто дефіцитні валютні ресурси можуть витрачатися на непріоритетні для воєнного часу потреби, що зараз дуже важливо мінімізувати», — заявляють у НБУ.

Там стверджують, що нові умови роботи ринку дозволять «запобігти непродуктивному виведенню капіталу та захистити міжнародні резерви України»

Зазначимо, що НБУ ухвалив рішення про відміну обмежень після того, як останнім часом готівковий курс долара зріс до 37 гривень.

Джерело